Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
281 са децата със съмнения за неправилна стойка
Автор: Екип Burgas24.bg 14:31 / 28.02.2011Коментари (0)841
© Impact Press Group
Децата със съмнение за неправилна стойка са 281, а с наднормено тегло- 45. Малчуганите, които са обследвани за гръбначни изкривявания са деца от 5 до 7 години от 34 детски градини. Това каза в интервю за радио "Фокус" Бургас Пепа Ангелова, директор на ОДК- Бургас. От тях 23 са от целодневна детска градина (ЦДГ), а останалите са от обединено детско заведение (ОДЗ). Общият брой на изследваните деца е 2 838 деца. Под график със специалист -ортопед са прегледани 300 деца от 12 градини. Изследванията са напълно безплатни и се съвместно с кинезитерапевти от ОДК-Бургас и съответния специалист на детското заведение. На 13 деца е поставена диагноза "сколиоза" и препоръка за образна диагностика и последващо лечение с изправителна гимнастика, а на всички останали деца е дадена препоръка да посетят кабинета на ОДК за лечебна физкултура, където могат да си направят профилактика и да се включат в групи за изправителна гимнастика. Заболяването "сколиоза" е заболяване, което се характеризира с определен комплекс от симптоми. Основен сред тях е странично латералното изкривяване на гръбначния стълб. 

Изследването, което се прави от ОДК е феноменално такова, което не е правено никъде в страната. " Скоро гледахме по телевизията, че ще бъдат изследвани около 500 деца в София- град, което е четири пъти по-малко от това, което ние сме направили към момента. И считаме, че сме първата община, която е приела инициативата за грижа за детето от ранна детска възраст", каза още Ангелова. Програмата е започнала от октомври месец след семинар на медицинските лица от детските градини. В момента инициативата продължава за обследване на деца от 1-2 клас по график, след което ще се обобщят резултатите в официална брошура, в която ще бъдат представени комплекс от упражнения за домашна профилактика на родителите. " Мислим, че с това ще направим средата по-добра за живеене на тези деца. Веднъж седмично минимум се посещават детските заведения за прегледи от специалистите, за да могат да се свалят данните и да се видят по-тежките случаи", добави директорът.
Причините за гръбначните изкривявания са различни. Те могат да бъдат вродени от една страна, от друга- неправилна стойка на децата още от три годишна възраст. Друга причина е тежестта на раницата на малчуганите в начален курс и липсата на физически упражнения. " Но всичко е строго индивидуално. И затова се прави такова обстойно изследване. Препоръките, които мога да дам на родителите, за да избегнат подобни заболявания на децата им е те да имат правилна стойка при писане и четене. Раницата да бъде в килограмите, които са необходими в съответната възраст, да спортуват, да ядат повече плодове и зеленчуци", заяви Ангелова.

Източник: Радио "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Влизането на България в Шенген
Градският транспорт в София
Катастрофи в България
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: