28 акта за незаконно изхвърляне на отпадъци са съставени към края на месец юли

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:25 / 01.09.2010
608
Към края на месец юли са съставени 28 акта за незаконно изхвърляне на отпадъци, съобщи  Павлин Михов, директор Дирекция "Екология" в Община Бургас. Санкциите варират според тежестта на извършеното нарушение. Санкциите за юридически лица са до 50 хиляди лева и до 5000 лева за физически лица. Със промяната на Закона за управление на отпадъците санкциите са значително завишени с два-три пъти спрямо действащите към средата на годината.

От общината реагират на сигнали за нерегламентирани сметища, подадени от граждани. Инспектори към дирекция "Екология" извършват регулярни проверки. Кметове на населени места и кметските наместници също реагират своевременно в такива случаи. "Към настоящия момент на територията на община Бургас няма формирани незаконни сметища", каза Михов.

Има обаче единични случаи на незаконно изхвърляне на отпадъци, които своевременно общината почиства. По неговите думи този резултат е в следствие на дългогодишната работа на Община Бургас в посока ликвидиране на нерегламентирани сметища и предотвратяването възникването на нови такива. В тази насока община Бургас работи вече в продължение на няколко години като основното мероприятие, което извършва е т.н. пролетно почистване. В рамките му Общината почиства всички замърсени с незаконно изхвърлени отпадъци територии, най-вече в околностите на съставните селища, както и в покрайнините на града, крайпътни отсечки от общинската пътна мрежа.

"Разходите, направени тази година за почистване на такива територии са два пъти по-малко от разходите по същия повод през 2009 година. Това показва, че като обем изхвърлени отпадъци и замърсени територии са значително по-малко през 2010 година", посочи Михов.

"През 2009 година изразходваните средства за почистване на замърсени терени са около 210 хиляди лева. Тази година приключихме с разходи около 86 хиляди лева", уточни той. Замърсяват се предимно територии, разположени в близост до районни, в които живеят компактни ромски маси. Добра практика в това отношение е случая с квартал "Горно Езерово", където през миналата година беше ликвидирано голямо незаконно сметище, което в продължение на десетки години стоеше непочистено. Фирма "Титан" назначи контрольори от местното население, които следят за изхвърлянето на отпадъци и своевременното им почистване. В момента има нива, засята със селскостопански култури.

Източник: Агенция "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Важно! Затварят част от пътя от "Ветрен" към Бургас
Жена от имаше голям късмет, че тези хора откриха забравения от не...
Университет "Проф. д-р Асен Златаров" откри новата си академична ...
Добри новини около бургаската детска болница
Американска яхтена компания ще прави плавателни съдове в Бургас
Успешно премина трето издание на Детския анимационен фестивал в Б...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).