270 бургаски деца влизат в напълно обновената ЦДГ "Чайка"

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:05 / 01.09.2011
1369
Кметът на Община Бургас Димитър Николов и директорът на детското заведение Димитрина Топалова прерязаха днес, на 1 септември, лентата на напълно обновената ЦДГ № 11 "Чайка" в ж.к. "Меден рудник". Детската градина е едно от 10-те учебни заведения, включени в проекта за саниране и подобряване на енергийните характеристики със средства, осигурени от Община Бургас по Фонд "Енергийна ефективност".

На събитието присъстваха още зам.-кметовете Йорданка Ананиева и Красимир Стойчев, териториалният директор на район "Възраждане" Магдалена Манолова, председателят на общинския съвет Снежина Маджарова, много родители и деца.
За доброто настроение на своите гости, децата от ЦДГ "Чайка" бяха подготвили специална празнична програма от песни и танци.

"ЦДГ "Чайка" е първият наш обект по програма "Енергийна ефективност". Поставили сме си за задача, успоредно с изграждането на нови, до година и половина всички детски градини на територията на община Бургас да бъдат санирани и отговарящи на съвременните изисквания за енергийна ефективност", заяви кметът Николов по време на тържеството.
Градоначалникът сподели още, че в началото на мандата е имало само една обновена градина, а за последните 3 години те са вече 16. "От перфектните условия за обучение тук ще се възползват 270 деца, тъй като от тази година се увеличава и приемът на децата в градината с 20.", допълни Николов.
Ремонтът в ЦДГ "Чайка", извършен през това лято, е на обща стойност около 270 000 лв., 70 000 лв. от които са общински средства, а останалите - по линия на Фонд "Енергийна ефективност".

Откакто е изградена през 1988 г. - вече 23 години, в ЦДГ "Чайка" не е извършван толкова мащабен и сериозен ремонт. На фасадата и на трите павилиона на градината е положена нова хидро- и топлоизолация, а старата и амортизирана дограма е подменена с нова. На покрива й са монтирани соларни панели за обезпечаване нуждите от топла вода в детското заведение. Нововъведение, освен слънчевите колектори, е и модерната система за отопление и охлаждане, която ще предостави изключителен комфорт за децата, независимо от сезона.

Повишаването на енергийните характеристики на сградите ще осигури екологично чиста и евтина топла вода и енергия, без щети за околната среда и значително по-ниски разходи за отопление през зимата.
Така ЦДГ "Чайка" е напълно готова да посрещне новата учебна година с изцяло обновен вид, предлагайки по-голям комфорт и по-добра среда за отглеждане и развитие на всички малчугани в нея.

Освен нея, в проекта за саниране и въвеждане на мерки за енергийна ефективност са включени още 8 детски градини и 1 училище, 6 от които също са вече напълно готови да посрещнат своите възпитаници.

Заедно с грижата за старите, през последните 3 години в Бургас са построени 4 нови детски градини, с което общият им брой стана 34. Съвсем скоро предстои да започне изграждането на още една нова градина в най-многолюдния бургаски жилищен комплекс "Меден рудник", а до края на годината друга - в кв. Банево.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Жители на Свети Влас на протест заради улици и осветление
ВиК ремонт затваря част от улица "Пробуда"
С листа от 28 кандидати коалиция "БСП - Обединена левица" се реги...
Жители на Свети Влас на протест заради улици и осветление
Слънчево и топло ще бъде времето днес
Над 200 предложения за брак на ден: Коя е бургаската Барби от "Ко...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).