Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
206 личности са ставали почетни граждани на Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 16:26 / 12.10.2012Коментари (0)1796
© Burgas24.bg
206 са носителите на званието "почетен гражданин на Бургас" през досегашната история на града. Това каза председателят на Общинския съвет - Бургас Снежина Маджарова.

"Досега в историята на града ни с това звание са удостоявани 206 заслужили личности. Но според етапа на развитие на обществото на 10 от тях е отнето званието. Това са сигурно значителни за своето време личности, но спорни за развитието на нашето общества", обясни тя.

Сред тях са Антон Югов, Леонид Брежнев, Николае Чаушеску, Елена Чаушеску и други. Тяхното звание е отнето след демократичните промени през 1991 година.

"Удостояването им е било по-скоро продукт на времето, в което се е случило", каза още тя. Удостоени със званието през годините са интересни имена в областта на културата като артисти, поети, писатели, композитори, художници, музиканти, народни певци.

"Имаме много лекари, учени, както и много капитани и лица, занимаващи се с морско дело. Сред тях е името на кмета на град Ротердам, Холандия, с които Бургас е посестрим от 1976 година и тогавашният кмет е бил удостоен със званието", допълни Маджарова. През 1994 година след триумфа на българския отбор на Световното първенство по футбол в САЩ почетни граждани на Бургас стават Златко Янков, Йордан Лечков и Димитър Пенев.

Правилата относно удостояването и награждаването с отличията на община Бургас са уредени в Правилник, който е приет от Общинския съвет през 2004 година.

"В него са прецизирани условията и реда за удостояване и награждаване със отличията на община Бургас - званието "почетен гражданин", почетен плакет на Бургас и почетна значка на Бургас. Според критериите в наредбата, със званието "почетен гражданин" се удостояват лица, които имат изключително големи заслуги, принос или постижения в различни области на обществения живот на Бургас, на национално или световно ниво, в областта на културата, науката, образованието, изкуството, здравеопазването, спорта, за укрепване и развитието на гражданското общество, демократичните институции, защита на човешките права, борба с бедствия и аварии и за опазване на околната среда.

Освен това званието се присъжда и на лица, проявили изключителен героизъм, себеотрицание, гражданска чест и доблест, продължителна и безупречна служба към града, неговите жители, дарения, завещания в полза на община Бургас. Последният критерий е развитие на двустранните отношения и сътрудничество с небългарски общини", обясни председателят на Общинския съвет.

Почетните граждани на Бургас не се ползват с някакви специални привилегии. Единствената привилегия на удостоените със званието през предходния мандат на Общинския съвет е безплатното паркиране на синя зона, уточни тя.

Източник: Радио "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: