Най-честите нарушения, които допускат предприятията в област Бургас, са пропуски в самоконтрола на предприятията, каза още Антоний Тодоров. По думите му, за последния месец има само едно нарушение и то е именно по отношение на вътрешния самоконтрол. В резултат на проверка е съставен и акт. „Има леки нарушения относно хигиената и леки отклонения от нормата на готовия продукт, но това е рядкост", каза Тодоров. Затворени обекти заради неспазване на изисквания няма, категоричен той. Има такива, чиито собствениците по собствено желание затварят обектите си. Около 60 са всички предприятия в областта, които са обект на проверка на ветеринарните инспектори. Всеки месец те се проверяват в зависимост от изготвен план. Прави се цялостна проверка на предприятието, проверява се и дали има наличност на странични животински продукти. Всеки месец се взимат проби за изследване на готовия продукт. Инспекторите съблюдават дали се спазват хигиенните изисквания, взимат се и проби на водата веднъж годишно.
Източник: Агенция "Фокус"