20 са спрените категоризации на места за подслон в община Бургас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:49 / 19.03.2011
856
Около 20 са прекратените категоризации на места и средства за подслон в община Бургас, каза Ивелина Стратева, директор дирекция Стопански дейности в местната администрация. Тези средства за подслон са предимно в кварталите "Сарафово" и "Крайморие". Причина за този процес според Стратева е че за разлика от града където туризма е целогодишен, там е сезонен.

"Имахме средства за подслон, които са регистрирали определен брой легла, а всъщност нощувките, които са отчели са много по-малко от самия капацитет. С въвеждане на туристическия данък и тази 30% заетост голяма част от нощувките ще излязат на светло, а на тези които извършват туристическа дейност се дава възможност да декларират реално ползвания капацитет и почти всички се възползваха от това си право. Като тези обекти за които самите хотелиери не виждат смисъл да съществуват просто са прекратили категоризацията си - предимно самостоятелни стаи", поясни Стратева.

Иначе в общината има категоризирани 104 средства и места за настаняване като в тези обекти са регистрирани 3 694 места.Те са от всякакво естество хотели, семейни хотели, къщи за гости и самостоятелни стаи. Преобладаващият брой е на семейните хотели. Като при 3, 4, 5-звездните хотели на територията на общината миналата година средната им заетост е била 33% . Именно заради това по думите на Стратева няма да бъдат засегнати от въвеждането на туристическия данък, защото така или иначе плащат повече от 30% туристически данък.

"Събрания туристически данък би следвало през тази година да препокрива събраната през миналата година туристическа такса, защото самото изравняване по закон ще бъде през 2012г. Така че нашата прогноза за събрания туристически данък и това което сме входирали в общинския съвет е 450 хил. лева за тази година е напълно реална и постижима сума",обясни още тя. От тези 450 хил. лева 35 хил. лева са заложените приходи от такси за категоризиране на обекти и 415 хил. лева приход от туристически данък.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Американска яхтена компания започва ще прави плавателни съдове в ...
Успешно премина трето издание на Детския анимационен фестивал в Б...
Откриха канабис в 2 апартамента в Бургас
Жители на Свети Влас на протест заради улици и осветление
ВиК ремонт затваря част от улица "Пробуда"
С листа от 28 кандидати коалиция "БСП - Обединена левица" се реги...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).