20% ръст при цените на имотите

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
21:15 / 19.10.2024
174
Ръстовете в цените на жилищата се запазват високи. От бранша посочват, че за последните три месеца - то е между 10 и 15%. Затова и очакванията са за значително по-висок скок в цените през тази година спрямо предходната.

През последното тримесечие Видин, Кюстендил и Ловеч са с най-голямо поскъпване - около 20% на квадратен метър. От шестте най-големи града в страна, най-съществено е поскъпването във Варна и Русе - съответно 15% и 12%. В динамични пазари като София и Пловдив обаче - увеличението е дори под средното за страната - с около 7%.

Най-скъпи в абсолютни числа остават имотите в столицата - средно по 1840 евро на квадратен метър. Веднага след София се подреждат Варна и Бургас - с цени от 1443 и 1300 евро на квадратен метър. В Пловдив средната цена надминава 1200 евро на квадратен метър, а имотите в Русе се оказват по-скъпи от тези в Стара Загора, пише БНТ.

Купувачите търсят предимно ново строителство, въпреки че получават жилище на шпакловка и замазка, което изисква допълнителни средства за довършване и трудни уговорки с майстори.

"Средната цена в София, на която се сключват сделки към момента е около 1840 евро на кв. м. В момента голяма част от тази цена се формира от сделки ново строителство", каза Полина Стойкова, изпълнителен директор на агенция за недвижими имоти.

Сделките в големите градове и курортите също се увеличават през третото тримесечие. Във Варна и Бургас новите и по-крайни квартали привличат купувачите с малко по-ниски цени и богат избор на обекти. В столицата квартали като Малинова долина, Овча купел и Банишора са сред най-предпочитаните - заради сравнително по-ниските цени и удобната инфраструктура.

Средни цени на жилищата в най-търсените квартали на София (юли - септември 2024 г.):

Малинова долина: 1607 €/кв. м

Овча купел: 1642 €/кв. м

Банишора: 1850 €/кв. м

Младост: 1876 €/кв. м

Полигона: 1904 €/кв. м

Манастирски ливади: 1941 €/кв. м

Кръстова вада: 1988 €/кв. м

Лозенец: 2654 €/кв. м

"Имаме ново ускоряване през тази година, което се задържа през всички тримесечия и наблюдаваме един много активен пазар, с все още ограничено предлагане", заяви още Полина Стойкова.

За подсилването му строителните предприемачи предлагат пакет от мерки, които включват изграждане на нова инфраструктура в северната част на София, която да противостои на презастрояването на юг. И още:

"Ако Столична голяма община и другите общини в големите градове, първо намалят административната тежест - не е необходимо с години да се вади едно строително разрешение, а да става доста по-бързо. Това ще облекчи предлагането, второ ще привлече чуждестранен капитал в този сектор", отбеляза инж. Георги Шопов, председател на Националната асоциацията на строителните предприемачи.

Ако това се случи, на пазара ще се появят имоти с по-достъпни цени. В противен случай, според бранша, новите жилища ще станат недостъпни за все повече хора.

"Докато м.г. имаше тенденция в един период жилищата бяха поскъпнали с 5%, а заплатите с 15%, т.г. заплатите изостават от жилищата, покачването на заплатите е със 7%, а цената на жилищата с 14%, т.е. възможността да придобием жилище намалява", обобщи инж. Шопов.

Статистиката показва, че през миналата година жилищата в страната са поскъпнали средно с 18 на 100. За първите 9 месеца на настоящата година - увеличението е с нови 14%.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Служебното правителство готви смяна на постоянния представител на...
Известни бургазлии обявиха, че чакат дете
1800 евро за панелка в Бургас, 1500 за ново строителство
Бургас е една от най-топлите точки тази сутрин
Важно! Възможно е днес да усетим неприятна миризма в Бургас!
Енергиен експерт: В Бургаския залив "светна" червената лампа, че ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).