20 бургаски майки присъстваха на срещата за фебрилните гърчове при децата

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:40 / 15.03.2011
942
20 бургаски майки се събраха днес на срещата, организирана от училище за родители "Мама". Темата бе за фебрилните гърчове при децата. Лекцията представи д-р Калина Ишкиева, специалист детски невролог в Бургас. По думите й фебрилните гърчове са най-честите такива в детската възраст. Те се случват в периода между 3 месеца до 5-годишна възраст.

Най-често те се получават във възрастта между 10 и 18 месец поради определени условия във функционирането на детския мозък. Честотата на тези гърчове в страната, в Европа и в Америка варира от 2 до 5% или средно 3% т.е. 3 на всеки 100 деца получава фибрилен гърч. Според статистиката по-често момчетата получават такива гърчове. Не е ясна обаче причината защо точно мъжкия пол е малко по-застъпен за тези прояви. Една от причините за поява на фебрилния гърч е температурата.

" За висока температура според нашите медицински разбирания се счита температура над 38 градуса, макар че има деца, които получават гърчове под 38 градуса, но те са редки. Над 40 градуса също рядко се получават такъв тип гърчове", каза още специалистът. Според нея причините, които предизвикват температурата са най-често вирусните заболявания, ангините, острите катари на горните дихателни пътища, възпалителни процеси на отделителна система и други. "Най-често фебрилните гърчове са провокирани от вирусните заболявания. Тежестта на самото соматично заболяване било то остър катар, ангина, пневмония, то няма отношение към това дали детето ще получи гърч. По-скоро рязкото покачване на температурата е фактор, който може да отключи фебрилен гърч при детето. Причината за появата на гърча е, че мозъкът на детето е незрял. Той е в процес на формиране. По- лесно се разпространява възбудата в детския мозък. Обменните процеси в детския организъм са по-интензивни", добави д-р Ишкиева. Обикновено гърчовете са краткотрайни- от минута до 3 мин. Много често траят и секунди. Изразяват се в кратки потрепвания на цялото тяло на детето или само с ръцете, кратко обръщане на очите нагоре, но не е задължително. В други случаи може да има изпъвания на тялото. Обикновено се развиват през първите 48 часа от соматичното заболяване.

"Обикновено е само един в хода на болестта и по-рядко са повече. От 10 до 40 % има фамилност. Според последните изследвания в неврологията фебрилните гърчове се предизвикват от нарушен транспорт на натриевите йони в обвивката на мозъчната клетка. Тези неща се унаследяват като тенденция. От голямо значение е също и състоянието на организма. Ако детето има добра съпротивителна система, може да не се стигне до гърч", каза неврологът. Тя подчерта, че фебрилният гърч не е епилепсия.

"Счита се, че е израз на незрялостта на мозъка на детето. Когато детето е получило повече гърчове не означава, че ще има нарушения във физическото или интелектуално развитие. Те са доброкачествени. Нямат отношение в бъдещото развитие на организма", уточни д-р Ишкиева. Тя посъветва родителите, когато детето получи такъв тип гърч задължително да бъде прегледано от лекар. Профилактиката- децата трябва да се предпазват от инфекциозни заболявания, което на практика е почти невъзможно, да се закаляват по съответните общоприети начини и други.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Жена от имаше голям късмет, че тези хора откриха забравения от не...
Университет "Проф. д-р Асен Златаров" откри новата си академична ...
Добри новини около бургаската детска болница
Американска яхтена компания ще прави плавателни съдове в Бургас
Успешно премина трето издание на Детския анимационен фестивал в Б...
Откриха канабис в 2 апартамента в Бургас


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).