19-годишна бургаска художничка с първа самостоятелна изложба

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:13 / 11.10.2011
1022
Бивши и настоящи ученици от
ПМГ:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Ученичката от Математическа гимназия Силвия Ганчева с талант и упорство сбъдва мечтите си. От 14 до 28 октомври 2011 г. нейните картини ще бъдат изложени в галерия "De' Art" на "Лермонтов" 30.

"Една сбъдната мечта" е озаглавила изложбата си 19-годишната Силвия Ганчева, но всъщност сбъдванията са най-малко две. Освен че това е първото й самостоятелно представяне пред публика, разкриващо нейната усърдна подготовка и изящност, от септември тази година тя е студент в НХА "Николай Павлович" в София, специалност "Живопис". Сега Силвия си създава нови мечти...

За своята първа самостоятелна изява младата художничка споделя, че творбите й не са строго тематични. "Искам да покажа на тези, които не ме познават, по малко от всичко, което умея. В изложбата ще присъстват: моят първи опит с масло, линогравюри, сухи игли и офорт, правени в ателието за графика в ОДК. Живописните ми картини представят пейзажи: "Морското казино в Бургас"; "Къща от Жеравна"; "Морски полъх", а също и натюрморти с маслени бои и със сух пастел, рисунки и акварели." - казва твърде скромно за своите постижения Силвия. Защото талантливата бургазлийка има редица отличия от конкурси за изобразително изкуство. През 2007 г. те достигат до 26 в рамките на самата тодина. Това са награди от международни, национални и регионални конкурси за идейност и художествено майсторство.

Като ученичка на ПМГ, може би именно математиката е помогнала на Силвия да намери формулата на своя успех, да приложи последователност и точност в изчисленията на посоката на стремежите си, на количеството положен труд и усърдие, да открие отговора на своето призвание. Но дори и да е ясно всичко това, никак не е лесно. "За мен искуството е любов и мъка. Имало е много разочарования, но заставайки пред новата работа, забравям за тях и от болката се ражда друг образ, мил, нежен, неповторим. Това е изкуството за мен - уникално, истинско за всеки един автор, то е онзи пристан, където винаги преоткриваш себе си, създавайки своето творение - картината." - споделя младата художничка.
Наставници и учители в творческото израстване на Силвия през годините са били бургаските художници Живко Кожухаров, Красимир Зинин, Дончо Коев и непосредствено преди успешното й представяне на изпитите в Националната художествена академия - Денислав Белчев. За тях Силвия говори с много признателност.

Първите си рамкирани картини младата бургаска авторка излага в общата постоянна експозиция на галерия "De'Art", с чието посредничество някои от тях днес са в адвокатска кантора, в семеен дом в Англия, в малка частна колекция измежду големите имена на българското изобразително изкуство. Детската Арт Галерия "De'Art", подкрепяща и насърчаваща децата и младите хора в техния творчески път, ще бъде домакин на изложбата "Една сбъдната мечта" от 14 до 28 октомври 2011 г.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
С листа от 28 кандидати коалиция "БСП - Обединена левица" се реги...
Жители на Свети Влас на протест заради улици и осветление
Слънчево и топло ще бъде времето днес
Над 200 предложения за брак на ден: Коя е бургаската Барби от "Ко...
Калин Стоянов е втори в листата на "ДПС - Ново начало" в Бургас
Времето в неделя: Ще има ли желаещи за плаж?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).