Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
1872-ма бургазлии ползват нова програма за профилактика към НОИ
Автор: Екип Burgas24.bg 15:07 / 26.10.2010Коментари (0)1284
По повод програмата за профилактика и рехабилитация към Национален Осигурителен Институт- Бургас разказа д-р Жанина Козарева, главен експерт по експертиза "Временна неработоспособност" към Национален Осигурителен Институт-Бургас.

- Доктор Козарева, какво представлява програмата за профилактика и рехабилитация към Национален Осигурителен институт-Бургас?
- Програмата на НОИ за профилактика и рехабилитация се реализира, съгласно наредбата за ползване и изплащане на парични помощи за профилактика и рехабилитация. Съгласно нея право на тези помощи имат лицата, които са осигурени за общо заболяване, майчинство, трудова злополука и професионална болест т.е. това са осигурените за всички осигурителни случаи през последните последователни шест календарни месеца, предхождащи месеца, в който те ще провеждат тази рехабилитация. Към момента от НОИ-Бургас са изпратени 1872 души, които са придобили право да ползват програмата за профилактика и рехабилитация. Освен за осигурените за всички осигурителни случаи право имат да ползват и лицата с лична пенсия за инвалидност, които са над 16 год. Т.е .получават пенсия за инвалидност и, които не са към момента осигурени. Друго изискване също така е и срокът на решението, с което доказват инвалидността си да не е изтекъл и да не са навършили пенсионна възраст. Искам да поясня какво включват тези парични помощи за рехабилитация и профилактика. НОИ поема веднъж в календарната година паричните помощи за не повече от четири основни диагностични и терапевтични процедури, сумата за нощувките и частична парична помощ за хранене, която възлиза на четири лева. Общо взето това са изискаванията по тази програма и, за да докажат пациентите своето право да ползват тази програма те трябва да подготвят две медицински направления, в два екземпляра, от семейния лекар или от специалистът, който ги лекува, служебна бележка, която могат да получат от НОИ или да изтеглят от интернет страницата на НОИ, по образец, доказващ осигурителните им права, резервацията, с която са резервирали място в една от базите, сключили договор с НОИ, личната амбулаторна карта на лицето и медицинската документация, която доказва заболяването на лицето, за което то иска да се лекува. Ако, случайно лицето е пенсионер по болест, той доказва тези си права с експертното решение на ТЕЛК или на НЕЛК, както казах трябва да бъде над 50% трайно загубена неработоспособност и да бъде в срок. В случай, че лицето има трудова злополука или професионално заболяване, това се доказва също с разпореждане за трудова злополука. Естествено, необходим документ е и личната карта. С тези документи лицата могат да кандидатстват за ползване на тази програма за профилактика и рехабилитация по НОИ.

- В какъв срок трябва да се представят документите и кога?
- Искам да поясня, че медицинското направление и служебната бележка имат едномесечна давност. Тези документи трябва да бъдат представени десет дни преди датата, за която са резервирали лечението си. Приемното време на лекарите-експерти и на длъжностните лица, които издават и оформят документите е понеделник, сряда и петък от 13.00ч. до 16.30ч.

- Децата могат ли да се възползват от тази програма?
- Децата могат да се възползват , ако са навършили 16 год. И получават, съгласно ТЕЛК или НЕЛК, пенсия по болест, макар и социална, дори и да нямат трудов стаж. Деца под 16 год., за съжаление, те не получават пенсия и не могат да се възползват от тази програма.

- Нека да поговорим за хората с тежки заболявания като диабет, хора с бъбречна недостатъчност и др. Те могат ли да ползват услугите на балнеосанаториумите?
- Много от нашите пациенти наистина са с тежки заболявания и с диабет, и с бъбречна недостатъчност, дори и напълно неподвижни, в инвалидни колички. Ние се радваме, че те могат да ползват тази програма и да се рахабилитират и възстановяват по-бързо, но при договора на НОИ със санаториумите, както ги наричат пациентите, има оказани противопоказания т.е. противопоказни заболявания, поради които ние проверяваме медицинското досие и, ако има такива противопоказания, ние не можем да изпратим пациента. Всеки един санаториум е конкретизирал кои са противопоказните заболявания за лечение при тях, но, най-общо, противопоказни заболявания са: тежките психични заболявания, епилепсия, онкологично болните, активна туберкулоза. При тези заболявания не можем да нарушим изискванията да бъдат изпращани. Те се пращат в специализирани други, но не по нашата програма, бази.

- Добре поддържани ли да балнеосанаториумите?
- Базата в много от санаториумите е обновена. Отговаря на изискванията за много добра и отлична рехабилитация било като битови условия, било и като условия за медицинско обслужване. Бих препоръчала на гражданите на Бургас да ползват тази програма, защото ефектът от нея се усеща и пациентите са доволни от нея.

- Какво още е нужно да знаят още тези, които искат да се възползват от програмата?
- Бих помолила, първо, медицинските кадри да подготвят лицата с по-пълна медицинска документация, така че да не се налага от наша страна да връщаме пациентите било от Малко Търново, Руен или от по-отдалечени места поради непълна медицинска документация. Това е молбата ми към медицинските лица, оформящи документацията или да не пращат противопоказания, които и на тях са им неизвестни и, на които не можем да удовлетворим тяхното желание. Лицата да спазват сроковете за най-много десет работни дни преди започване да идват, за да не се налага да идват по няколко пъти. И също, през тази година програмата е само за десет календарни дни, докато миналата година беше петнадесет, но все пак и десет са напълно достатъчни за една добра рехабилитация.

Източник: Агенция "Фокус"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Катастрофи в България
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: