15 са училищата в Бургаско, които имат условия за деца с увреждания

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
17:05 / 15.09.2011
1104
15 са училищата в Бургаска община, които имат условия за деца в неравностойно положение, каза зам.-кметът по образование Йорданка Ананиева. Освен рампи в някои от случаите се изграждат и асансьори. "Достъпната среда в бургаските училища не е приключила изцяло като мерки. Това, което се опитваме да правим заедно със сдружение с нестопанска цел «Достоен живот» е да направим едно обследване на достъпността на всички сгради и училища, за да имаме ясна картина, къде още имаме да изграждаме такава. Това което със сигурност се случва е, че една трета от училищата имат изградена достъпна среда по различни проекти", каза Ананиева.

Няколко от училищата имат изградени рампи по проект на министерство на образованието, изпълняван преди няколко години. Рампи по тази програма например има изградени в «П.Р. Славейков», «Братя Мирадинови». Друга част от мерките за достъпна среда са въведени след ремонта на учебните сгради по проект "Образователна инфраструктура». По тази програма има изградени асансьори в училища и една детска градина- училище»Елин Пелин», Прлофесионалната гимназия по архетиктура, геодезия «К.Фичето» и в общата сграда на СОУ «Иван Вазов »и Професионалната гимназия по електротехника, както и в детска градина «Х.К Андерсен». «Това за което ние се договорихме с работната група на директорите в бургаските училища е ,че от средствата, които се предоставят за материално-техническата база, където имаме 5 % резерв, който разпределяме в края на септември и бургаските директори дадоха съгласи тези средства всяка година да се ползват за изграждането на достъпна среда в две училища.

С тези средства е изградена рампа в сградата на Английската гимназия, а в момента се изгражда платформа в училище «Любен Каравелов», посочи Ананиева. Тази учебна година с достъпна среда посрещна своите ученици и училище «Йордан Йовков». По програма заедно с ресурсния център, който ползва помещение в училищата е изготвен проект и е изградена рампа за трудноподвижните деца. Зам.-кметът по образование в община Бургас каза още, че задължително всички изпълнени мерки до момента по достъпна среда независимо дали такава е осигурена чрез рампа или друг тип механизирано устройство се придружават и от изграждането на санитарен възел за хора с увреждания. В момента от 46 училища в Бургаска община за 15 е осигурена достъпна среда.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
С листа от 28 кандидати коалиция "БСП - Обединена левица" се реги...
Жители на Свети Влас на протест заради улици и осветление
Слънчево и топло ще бъде времето днес
Над 200 предложения за брак на ден: Коя е бургаската Барби от "Ко...
Калин Стоянов е втори в листата на "ДПС - Ново начало" в Бургас
Времето в неделя: Ще има ли желаещи за плаж?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).