Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
13-годишни стават наркопласьори
Автор: Екип Burgas24.bg 09:11 / 30.04.2009Коментари (0)706
© Burgas24.bg
Само една наркокомуна, в която наркозависими могат да се лекуват, има до Бургас. Тя се намира в местността Отманли и в нея се лекуват момчета от страната. Освен там зависимите от наркотици могат да се лекуват и в психодиспансера в града.

В същото време според неофициални данни, с които разполага полицията най-малко 500 са наркоманите в Бургас зависими от хероин.

Точна бройка на употребяващите наркотици обаче не може да се даде. Причината за това е, че много от наркоманите крият зависимостта си. Единствено при случай на абстиненция или предозиране излизат на показ, казват служителите на реда. Експерти, ангажирани с проблема, допускат, че броят на зависимите от дрога е три пъти по-голям. Само от началото на годината до момента двама младежи са починали от свърхоза хероин в Бургас.

Освен заради самият наркотик и свръхдозиране, наркоманите рискуват и да се заразят със смъртоносни вируси при ползване на общи игли, от отровните примеси в дозата, които често наркопласьорите слагат в стремеж за още по-голяма и бърза печалба -стрит тебешир или тухла, брашно, талк, прах за пране.

От 1 грам хероин се получават 10 дози - т.нар. четвъртинки. Цената на едната е 5 лева. Често пъти, за да си набавят нужната доза наркозависимите извършват престъпления - предимно кражби.

Употребата на хероин е постепенно изместена от модерните в последните години синтетични наркотици, поради по-ниската им цена, казват от полицията. Търсенето на амфетамини значитено се увеличава през почивните дни, когато е време за дискотека. Наблюдава се и нов похват в пласирането на дрогата.

С цел да се избегне наказателна отговорност се наемат 13-14-годишни тийнейджъри, които да търгуват със смъртоносния прашец. Доставката на наркотици била поръчвана по телефона, а уговорката ставала с кодови наименования. За последните две години близо 200 наркопласьори са били задържани от полицията в Бургаски регион. В същото време възрастовата граница на зависимите застрашително пада надолу. Вече има ученици на 14 години, които употребяват наркотици.

Проблема за наркотиците бе обсъден вчера на среща-разговор с гимназисти от Немска езикова гимназия в крайморския ни град. На нея Ружа Стойкова- представител и член на Ротари клуб- Бургас даде началото на кампания в бургаските гимназии под мотото "Наркотици, видове, въздействие".

Идеята е освен чрез лекции и беседи, учениците да се провокират към творчество. В тази връзка бургаските ротарианци обявяват конкурс за есе и фотографии. До 22-ри май учениците, които желаят да участват ще могат да изпращат творбите си на адрес Бургас, ул. "Лермонтов 7" или randeva@rdvr-burgas.org.

Конкурсните работи ще бъдат разглеждани на редовна сбирка на Ротари-Бургас с участието на представители на МВР. Освен грамоти и множество награди, снимката заела първото място, ще бъде отпечатана на тениски, флаери и плакати в разяснителните кампании на областната дирекция на МВР.

Източник: в. "Морски Труд"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Катастрофи в България
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: