12 са бедстващите руски моряци в Бургас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:08 / 06.10.2009
1517
12 са бедстващите моряци в Бургас, каза директорът на Морска администрация -Бургас кап. Живко Петров. Той допълни, че ремонтът на плавателния съд „Саутърн пърлз НЗ" в Бургаски корабостроителници е завършил през юли, след което корабът е продължил да стои и да не получава направление за отпътуване. Корабособственик на съда е фирма „Анабатик лимитед", регистрирана на Вирджинските острови. Корабът е плавал под панамски флаг. Руският екипаж е нает от фирма „Нати шипинг" от Владивосток - Русия.

От морска администрация са направили проверка по случая. По време на нея е станало ясно, че екипажът не е получавал заплати няколко месеца. Установено, е че храната на екипажа е на привършване и продуктите са недостатъчно. В тази връзка от „след като узнахме за ситуацията в изпълнение на изискванията за държавен пристанище контрол корабът е задържан поради неизпълнение на правилата и изискванията на Конвенцията на международната организация на труда по отношение на условията за живот и работа борда, а именно недостатъчно снабдяване предприехме съответните мерки. Миналата седмица е извършено уведомление по процедурата и е изпратен на адреса на корабособственика и на държавата на флага т. е. Панама. Нашите законови правомощия са дотук като администрация, тъй като корабът е под чужд флаг и екипажът са чужди граждани", каза кап. Живко Петров. На въпрос в такава ситуация към каква организация могат да се обърнат моряците, капитан Петров уточни, че съществува

Международен синдикат на транспортните работници с морска секция /Ай Ти Еф/, но в случая е проблем, че хората от екипажа не са членове на тази организация, тъй като членството там е индивидуално. „Въпреки това нашият моряшки синдикат е информирал генералното консулство на Русия. Оттук нататък това, което е възможно да стане, е хуманитарна помощ от руската страна", допълни Петров. Така Русия може да изпрати транспорт и да си прибере моряците. Оттам нататък спорът за заплатите е трудово-правен.

Източник: Агенция "Фокус"


Виж коментарите (0)

Още по темата (6):
07.10.2009 Христо Григоров: БЧК има готовност отново да помогне на бедстващите руските моряци
06.10.2009 Сергей Андреевич: Корабособственикът ни дължи заплати за девет месеца
06.10.2009 750 000 долара дължи собственикът на кораба „Southern pearl NZ” за ремонта му в Бургас
06.10.2009 Собственикът на кораба с руските моряци трябва да си плати за извършенен
ремонт
06.10.2009 БЧК – Бургас доставя храна на бедстващите руски моряци
06.10.2009 Руски моряци гладуват в Бургас
Още новини от Новини от Бургас:
Румънец си помисли, че може да шофира напушен, закопчаха го в Кру...
Закопчаха криминален тип, обрал магазин в "Меден рудник"
Ето какво ще бъде времето днес
Важно! Затварят част от пътя от "Ветрен" към Бургас
Жена от имаше голям късмет, че тези хора откриха забравения от не...
Университет "Проф. д-р Асен Златаров" откри новата си академична ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).