Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
106 нови туберкулозноболни в Белодробната болница в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 12:18 / 07.11.2011Коментари (0)622
106 са новорегистрираните случаи на туберкулозноболни в Белодробната болница в Бургас от началото на годината до 4 ноември. Това каза д-р Евелина Трошанова, управител на лечебното заведение в града.

По думите й в сравнение с предишни години броят им е един и същ. Миналата година за същия период е имало 110 нови случаи на болестта. "Лошото в случая е, че при нас постъпват много тежки форми на болестта, с голямо бацилоотделяне, което означава, че има късно потърсване на лекарска помощ и неглижиране на симптомите от индивида, които, може би два-три месеца преди това са били проявени", поясни д-р Трошанова.

Белодробната седмица организира седмица на отворените врати през годината, когато пациентите могат да се изследват за туберкулоза. Следващата такава седмица ще бъде през декември, най-вероятно от 12 до 16 декември. По време на седмицата екипи от белодробната болница обикалят градове и села, които са по-отдалечени от областния център-Бургас, който е на до 150 км от някои села.

"Ние организираме линейка с медицинска сестра и медиатор от неправителствените организации и пътуваме по селата. Посещаваме населените места, където имаме повишена заболеваемост през последните месеци и правим изследвания на хората по места", каза още управителят.

294 лица са били анкетираните през последната седмица на отворените врати в 7 населени места в областта, които са отдалечени от Бургас. От тях риск за развитие на туберкулоза е имало при 62-ма. На 55 е направен специализиран кожен тест МАНТУ, чрез който е търсено развитието на туберкулозна инфекция. Съмнителни за туберкулоза общо са били 122 лица. От последните има 6 туберкулозни, има 4 лица, които са със скрита туберкулозна инфекция т.е. не са се разболели, но са готови да се разболеят и 4, на които се провежда лечение.

"Отворените врати играят много позитивна роля в нашата борба за ограничаване на туберкулозата в България", каза д-р Трошанова. Тя наблегна на това, че в момента акцентът е върху близките на заболелия. " Търси се съдействието на самия човек, на общопрактикуващия лекар и на семейството. Концентрирали сме се върху близките на болния, защото един от най-рисковите фактори е да живееш с човек, който е такъв бациолоотделител. Целта ни е максимално обхващане на контактните на туберкулозноболните, защото в бъдеще те ще бъдат извор на туберкулозна инфекция", каза д-р Трошанова. Като ново огнище на болестта тя посочи Руенския балкан. Екипите ще отидат в тези села и ще направят първичен преглед- с попълване на анкетна карта.

Източник: Радио "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Софка заминава
16:40 / 21.09.2024
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Български тенис
Катастрофи в България
Отношенията София-Скопие
Международен технически панаир 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: