10 425 криминални престъпления за 2010 в областта

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:38 / 01.03.2011
600
За отминалата 2010 година на територията на ОДМВР Бургас са регистрирани 10 425 криминални престъпления, като в сравнение с предходната година се наблюдава леко увеличаване броя на констатираните престъпни посегателства. Това показват данни от годишния анализ на ОДМЕР Бургас за 2010 година, Разкрити са 3861 деяния и 1416 криминални престъпления от минали години - т.е. 5 277 криминални престъпления.

Основната част от регистрираните престъпления са извършени на територията, обслужвана от бургаските районни управления / Първо, Второ и Пето/ и на територията на Община Несебър. 

Основен дял сред криминалните деяния продължават да заемат престъпленията против собствеността, следвани от общоопасните престъпления и престъпленията против личността. Регистрирани са общо 5671 кражби, като са разкрити 1469 от тях. Установени са 1572 извършители. Разкрити са и 506 кражби от минали години, като са установени 645 извършители. Преобладаващи в масовата криминална престъпност са взломните кражби и отнеманията от магазини и офиси, следвани от домовите кражби. Регистрирано е извършването на 319 грабежа, от които са разкрити 79 грабежа и 30 от предходни периоди.
През 2010-та от полицията в региона са иззети общо: 15, 670 кг. канабис, 2,233 кг. хероин, 923,948 гр. кокаин и 2,764 кг. амфетамини.

Данните за извършените престъпления срещу личността показват намаление при извършването на умишлените убийства през 2010-та в сравнение с предходната година - регистрирани са 9 умишлени убийства, от които са разкрити 6. Разкрити са и 2 убийства от предишни години. Продължава работата по 2 убийства.

Броят на регистрираните през 2010-та криминални престъпления в голяма степен се дължи на извършените специализирани полицейски операции по различни линии :
• установяване на малолетни и непълнолетни в питейни, увеселителни заведения и компютърни клубове
• установяване на скитащи, просещи и проституиращи подрастващи
• установяване на малолетни и непълнолетни лица сред предлагащите сексуални услуги срещу заплащане в градовете и курортите по Южното Черноморие
• установяване на пунктове за изкупуване на черни и цветни метали без лиценз, където постъпват медни проводници, откраднати от електропреносната мрежа в областта или метални предмети - обект на кражби / решетки на шахти, капаци и др./

• телефонните измами, развивани по няколко схеми / най-повтаряните, от които са : получаване на парична сума с цел освобождаване на задържан в полицията за причиняването на тежка пътна катастрофа и получаване на парична сума за извършване на животоспасяваща операция/
• кражбите на парични суми от купетата на леки и товарни автомобили, спрели за подмяна на спукана гума или по други причини

Широка превантивна дейност през 2010-та година се осъществяваше и от служителите в «Охранителна полиция». Резултатите от дейността на "Охранителна полиция" през 2010 год. са следните:

1. Съставени актове - 17 353;
2. Охранявани мероприятия - 1 525;
3. Задържани лица - 2 363;
4. Проведени полицейски операции - 888, при които са установени 54 издирвани моторни превозни средства и 479 лица, обявени за издирване.

През 2010 г. продължи дейността по реализиране на стратегията "Полицията в близост до обществото". С оглед подобряване на работата по стратегията и прилагане на проблемно-ориентирания подход за осигуряване на ред и сигурност в партньорството с обществото са изготвени нови работни карти във всички РУП и планове за оперативно взаимодействие между структурите при ОДМВР Бургас.
През изтеклата година в Центъра за превенция на престъпността и насилието в гр. Бургас са преминали 306 граждани, търсещи помощ и съдействие от екипа специалисти. От тях 250 са жени и 56 - мъже. Проведени са 467 консултации и са обработени 65 молби по закона за защита от домашно насилие.

През отчетния период са проведени 8 тренинга с ученици от 2 училища от гр. Бургас и училището в с. Люляково. На 20.04.2010 г. в Община Бургас е проведена кръгла маса на тема: "Превенция на младежката престъпност", на която са представени резултатите от изследването на ученици от 26 учебни заведения в гр. Бургас за установяване нива на агресивност и стратегии за решаване на конфликтни ситуации.

Във връзка със стартирането на новата учебна година се проведе кампания за изнасяне на информационни беседи в училищата в Бургаска област на тема "Агресивното поведение и стратегии за решаване на конфликтни ситуации". Проведени са 10 беседи. За противодействието на престъпността в районите на училищата е създадена организация, при която полицейските инспектори и младши полицейските инспектори осъществяват обход на територията им, извършват контрол и инструктаж на охранителните в училищата.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Жена от имаше голям късмет, че тези хора откриха забравения от не...
Университет "Проф. д-р Асен Златаров" откри новата си академична ...
Добри новини около бургаската детска болница
Американска яхтена компания ще прави плавателни съдове в Бургас
Успешно премина трето издание на Детския анимационен фестивал в Б...
Откриха канабис в 2 апартамента в Бургас


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).