Зимата - тежък сезон за водача и автомобила

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
09:44 / 09.11.2011
856
Всяка година зимата настъпва у нас с цялата си прелест по различно време и традиционно първият сняг изненадва водачите на автомобили. За да не се получава този нежелан ефект, е добре всички хора, които използват всеки ден автомобилите си, да се информират от прогнозата за времето кога ще падне първият сняг. Още по-добре е, ако водачите вземат мерки превантивно за зимните условия на шофиране, като го направят в края на месец октомври или в началото на ноември. Подготовката за зимното шофиране обаче не се изразява само в смяната на гуми и консумативи. Най-важни са уменията за управление на колата.

Всички водачи трябва да подходят правилно към управлението на автомобила и да помнят, че през зимата автомобилът реагира по различен начин в сравнение с останалите сезони. При движение по заснежена настилка избягвайте необмислени действия с волана, газта, спирачката и смяната на скоростите, тъй като всички резки движения водят до загуба на сцепление, а оттам и до неприятни инциденти. Вместо това е по-добре да се придържате към по-ниска скорост на движение с повишено внимание към пътната обстановка и задължително да спазвате достатъчна дистанция спрямо останалите участници в движението. При потегляне отпускайте плавно съединителя, за да предотвратите буксуването на колелата. При автомобили с автоматична скоростна кутия изберете зимен режим на работа, който позволява по-лесно и сигурно потегляне на хлъзгав терен и потегляйте с малко газ. Една проба на спирачките малко след тръгване ще ви даде представа и усет за актуалното състояние на пътната настилка и сцеплението с нея.

Разбира се, преди това задължително трябва да погледнете в огледалата за обратно виждане и да се уверите, че няма движещ се зад вас автомобил.

Преминавайте с особено внимание под мостове или засенчени от гора или сгради участъци от пътя, защото те могат да бъдат заледени. Задължително за всички, които карат колите си през зимата, е да познават техниките за шофиране на хлъзгава настилка. Трудността на зимното шофиране идва най-вече от пътната настилка, която обикновено е покрита със сняг и лед, което намалява многократно сцеплението на гумите с пътя.

Поради това спирачният път на колата е по-дълъг и са възможни занасяния при завиване, буксуване при тръгване и др. Ако водачът е овладял техниките за зимно шофиране, до голяма степен ще може да подобри качеството на управление на автомобила и да шофира по-безопасно.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (2)

Още по темата (105):
26.02.2012 Зимата се завръща от утре
25.02.2012 Започва голямото снеготопене, реките ще се напълнят! Внимавайте!
25.02.2012 Пътищата в страната са сухи, на места мокри
19.02.2012 Слънчево с положителни температури и в понеделник
18.02.2012 50% от дървесината ще се продава на стоковата борса
18.02.2012 Медени капки пазят от грип
Още новини от Национални новини:
Земеделският министър поиска забрана за внос на украински яйца в ...
Климатолог разкри какво ни чака
Политолог: Всичко изглежда съшито с бели конци! Трифонов се превр...
Въшният ни министър обсъди отпадането на визите за българите, път...
БНБ обясни как да познаем фалшивата банкнота от 100 лева, която в...
"Има такъв народ" утвърди листите за изборите: Слави Трифонов пов...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).