Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Жители на наш град започнали да живеят като "барони" заради огромната измама във Великобритания
Автор: Екип Burgas24.bg 09:50 / 30.05.2024Коментари (2)1905
Галина Николова
Най-голямата схема за измами с облаги в Обединеното кралство беше разкрита, след като инспектор от България е сигнализирал, че градът му внезапно е затрупан с пари и престъпниците "живеят като барони“, разкрива английската медия The Telegraph.

38-годишната Галина Николова, 27-годишният Стоян Стоянов, 52-годишната Цветка Тодорова, 33-годишният Гюнеш Али и 26-годишната Патриция Панева бяха признати за виновни за измама и пране на пари.

Схемата им се разплита, когато инспектор Васил Панайотов, детектив от Сливен, , започва разследване на внезапния приток на пари в неговия град, след като забелязва, че започва да се строят имоти около ромските махали, както и че много  хора неочаквано са забогатели. 

Той установи, че хиляди хора, много от които никога не са посещавали Великобритания, получават до £2500 месечни помощи от Обединеното кралство.

Бандата има хиляди "клиенти“ и се шегува с неспособността на Министерството на труда и пенсиите да ги хване в съобщения, споделени в WhatsApp.

Панайотов предупреждава властите на Обединеното кралство чрез британското посолство в София и биват провеждани поредица от акции в северен Лондон.

Според г-н Панайотов истинският мащаб на измамата вероятно ще бъде със стотици милиони лири по-висок от изчисления.

"За първи път се усъмних, когато започнах да виждам наплива на пари в Сливен. Чудех се как тези хора са се сдобили с толкова пари.

Получих информация от контакти, че стотици хора получават социални помощи от Обединеното кралство, използвайки слабостите в британската социална система, казва Панайотов пред 

"Започнах да проверявам и стартирах собствено разследване. В крайна сметка заключих, че говорим за може би £200 милиона всяка година от Обединеното кралство, които идват в Сливен.

"Парите, които влязоха в Сливен, преобразиха града. Забелязвах много роми да си купуват дизайнерски дрехи, да си отварят магазини, казина и др".

"Предадох информацията на британската полиция и те започнаха собствено разследване", допълва той.

Първата работа на бандата е била да намира в България "клиенти" чийто данни може да се използват за фалшива претенция, че са живели и работили във Великобритания. След това им създавали набор от фалшиви документи. Подсъдимите организирали и стотици евтини полети за кандидатстващите за помощи, за да дойдат във Великобритания на интервюта, както и да си направят снимки, "доказващи", че са били в страната. Съобщения между членовете на бандата в разцвета на измамната схема показват, че са си правели майтап с "наивността на британското социално министерство".

Панайтов твърди, че "клиентите“ плащали еднократна комисионна между £500 и £800, след което ще получават средно между £2000 и £2500 на месец.

Той казва още: "Нашето разследване установи, че няколко хиляди души са били участници в подобна схема и е вероятно много от тях все още получават пари чрез подобни схеми.

The Telegraph съобщава още, че бандата "позволява" на клиентите си да получават тези облаги само за два месеца, след което започват да пренасочват парите си към собствените сметки.

От този момент нататък те вземат всички пари за себе си, както и за своите "сътрудници“, които са помагали в намирането на подходящи кандидати в Сливен.

Инспектор Панайотов каза, че българският град е бил буквално "трансформиран" от парите и че много от клиентите са започнали да "живеят като барони".

Г-н Панайотов продължава: "В момента в Сливен има 30 казина. Тези обекти  са построени предимно от престъпници с мръсни пари.

The Telegraph посети и град Пловдив, където Али има ресторант и бизнес.

Али избяга от Великобритания в България, но беше екстрадиран обратно в Обединеното кралство на 25 февруари миналата година, за да се изправи пред правосъдието.

В съда стана ясно, че Тодорова и Николова също са се опитали, но неуспешно, да избягат от Обединеното кралство след първоначалния им арест през май 2021 г.

Мъж от пловдивското кафене "Дриймс", където беше арестуван Али, каза, че парите, които бандата е правила, са "безумно много".

В Обединеното кралство всичките петима обвиняеми, с изключение на Тодорова, са живели в и около района на Ууд Грийн в северен Лондон.

В апартамента на Стоянов и Николова детективите са открили £750 000 в брой, както и голямо количество дизайнерски дрехи, бижута и часовници.

Сред тях бяха два часовника Emporio Armani, два часовника Versace, обувки Gucci и редица маратонки Chanel.

На домашния адрес на Али са открити над 40 000 британски лири в брой, както и множество снимки на банкноти, пръстен на Тифани и видео, на което той е с голяма сума пари.

Г-н Панайотов каза, че не може да разбере как схемата е продължила толкова дълго, без властите в Обединеното кралство да забележат.

"В началото британските служители в посолството казаха, че това не е възможно“, каза той. "Дори моят началник беше изненадан от мащаба на огромната имама.“

И добави: "Много хора в Сливен вече ме мразят".








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Глобализацията има много положителни страни, но с нея идва и Боклука!
+2
 
 
Нашите мангали не можеш да ги бием по-далавери! Може да не огат да четат и да мислят ама като става въпрос за измама, присвояване или нещо което да не бачкаш ама да имаш са номер 1! Докато острова беше в ЕС нашите бачкаха тук на мин заплата и отиваха там за 40дни да берат ягоди и малини и после си идваха като получаваха все месец тавана от по 2-3 хилки на месец ей така измислени борси. И от къде идват тия пари? Сега схемата е същата ама в други държави после икономиката ни не вървяла ми то само най-бедните и най-легалните хора плащат нещо в тая държава всичко друг от кол и въже гледа само как да мине метър без да плати нищо! Едните крадат каквото могат от държавата другите само смучат от нея незаслужени пари как да върви?
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Пожари 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: