Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Засилваме туристическите отношения с тази малка балканска държава, ще имаме и самолетна линия
Автор: Петър Дучев 19:27 / 21.10.2024Коментари (1)404
©
Министърът на туризма на Република България Евтим Милошев и министърът на туризма на Черна гора Симонида Кордич подписаха План за съвместни действия в областта на туризма за периода 2025-2027 г. С този документ двете държави поемат ангажимент за засилване на сътрудничеството в ключови туристически направления, включително зимен, културен, винен, поклоннически и СПА туризъм, както и изразиха воля за осигуряване на въздушна свързаност между балканските столици.

Подписването на плана, предложен от българската страна, е резултат от поканата за визита на министър Кордич, отправена към министър Милошев по време на тяхната среща в Япония през месец септември 2024 г. Основната посока на разговорите на министър Милошев и министъра на туризма на Черна гора Симонида Кордич бе неговата идея за създаване на интегриран туристически продукт "Дестинация Балкани“, който ще даде възможност за разработване на общи туристически пакети, насочени към туристи от далечни дестинации като Япония и САЩ.

"За нас, балканските народи, не е печелившо да сме в конкуренция на тема туризъм. Светът и туристите от далечни дестинации ни приемат като един район с уникална култура, впечатляващо историческо наследство, вкусна храна и изтънчено вино. Туристите от презокеанските страни искат да посетят няколко държави в рамките на едно пътуване. Ако създадем общ интегриран продукт, Балканите ще бъдат значително по-атрактивни на световната туристическа карта,“ заяви министър Милошев.

Министър Кордич подчерта значението на плана, като заяви: "Важно е да имаме формална рамка за нашето успешно сътрудничество. Надявам се скоро да предприемем конкретни стъпки, за да сближим Черна гора и България и да се представим заедно пред туристите от по-далечните пазари. От съществено значение е да демонстрираме политическа воля и да осигурим възможности за икономическо сътрудничество в полза на двете страни. Туризмът е мост, туризмът е входна точка, и когато този мост бъде отворен, през него преминават множество икономически дейности.“

Подписването на този план е важна стъпка към реализирането на визията за "Дестинация Балкани“ и е ключов елемент за устойчивото развитие на туризма в региона. Очаква се през пролетта на 2025 г. да бъде открита директна самолетна линия между София и Подгорица, което ще улесни не само туристическите, но и икономическите връзки между двете страни.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Изграждане на Национална детска болница в София
Катастрофи в България
Зима 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: