Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Защо вкусът на колбасите, с които са израснали поколения българи, днес е различен?
Автор: Екип Burgas24.bg 18:02 / 19.11.2023Коментари (3)1273
©
Какво съдържат кренвиршите и има ли въобще месо в тях? Този въпрос вълнува от години всички българи.

Месо има в кренвиршите, заяви за  вестник "Телеграф“ изпълнителният директор на Асоциацията на месопреработвателите в България д-р Диляна Попова.

"Нали никой не очаква, че в малотрайните колбаси се слага филе и бонфиле? В тях се влагат обреските от оформянето на месото.Тези видове месо се използват за производство на малотрайните колбаси“, обясни тя и поясни, че кренвиршът е пастетна маса.

"За да е такава структурата му, той се смила на машина и след това се смесва със солта, подправките, добавките, за да се получи тази хомогенна маса, която е като пастет“, обясни д-р Попова.

Тя добави и че няма нищо странно в това, че кренвиршите в хладилник на следващия ден се сбръчкват и променят цвета си. Салам "Камчия“, който също е малотраен салам, но той има структурирани парчета месо и сланина.

"Те се виждат. Те са заложени в стандартите, които се прилагаха преди 1989 г.“, коментира тя.

Директорът коментира още, че само от соев протеин не може да стане колбас. "Това, което влагат, е до 5% и той се слага за спойка“, уточни Попова.

Колбаси

Изпълнителният директор обясни, че прясното месо у нас не достига за месопреработка и затова се налага да се взима от Европа. "Купуваме, защото ни трябват определени мускулни групи. При производството на шпекови салами, на луканки, на суджуци се използва месо от бут, месо от плешка“, посочи тя. 

Вкус

Д-р Попова признава, че вкусът на колбасите, с които са израснали поколения българи, днес са различни, но според нея това е напълно нормално и има логично обяснение за това.

"Породите, които използваме преди 1989 г., имаше порода бяла българска свиня, сега използваме други породи животни, които имат различен вкус.

Въпреки това нашите колбаси имат много по-добър вкус от много от чуждите европейски колбаси“, смята тя.

По отношение на това, че всяка партида не е еднаква, директорът заяви, че няма как всяка да е една и съща и това се дължи на различното количество подправки и даде за пример дори солта, която винаги соли различно, докато количеството, което се слага, е еднакво.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Не искам да ги оправдавам, но може и да има малък процент истина в казаното. Преди години като сме правили Коледа, по стара традиция с клане на прасе, като минеш ножове и други прибори, нямаха миене от мазнината,сега бършеш съ салфетка и готово. Относно солта също е вярно, ако взимаш от различни производители солта соли по различен начин. От някоя можеш да сложиш една щипка, от друга една лъжица, но производителите трябва да си имат доставчици с гарантирано качество на подправки и Сол.
+1
 
 
Хахаха, солта всеки път соляла различно, а и породите вече били различни????!!!! Ти сериозно ли? По-голяма простотия не бях чувал.
До кога Тиквеницзи ще управляват България?
на 19.11.2023 г.
0
 
 
Прочети етикета! Освен това Онова месо вече го няма!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Зима 2024/2025 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
Напрежение след смъртта на бебе, издъхнало в линейка на път за болницата в Петрич! Бащата с шокиращ разказ за случилото се
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: