Проверките ще бъдат извършвани в обекти от търговска мрежа, подвижни, временни и сезонни обекти, обекти за обществено хранене, като приоритетно ще се проверяват обекти за бързо хранене, намиращи се на територията на хотелски комплекси, както и туристически обекти предлагащи оферти за почивка тип "all inclusive". Проверките ще се извършват с цел установяване на съответствието на обектите с изискванията на действащото законодателство, като съответствие на сградов фонд и оборудване, произход и правилно съхранение на суровини и храни, срокове на съхранение на храните, етикетиране на храните и др. Ще се проверява дали във всеки обект за производство на храни работи лице, което притежава висше или средно специално образование в областта на хранителната промишленост или има придобита квалификация в същата област по Закона за занаятите и др.
Ще се проверяват също и лицата, заети в производството и търговията с храни, дали са преминали предварителни и периодични медицински прегледи по установения за това ред, както и дали са им били проведени обучения относно качеството и безопасността на храните.