Заплашват ни глоби за мръсен въздух

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (3)
16:02 / 28.09.2011
634
Още през тази година Европейската комисия може да наложи на България солидни глоби за замърсяване на въздуха, заяви Лияна Аджарова, директор на Енергийна агенция-Пловдив. В ЕК бе внесен доклад за 29 общини в критично състояние, където фините прахови частици превишават нормите многократно, и те бяха задължени да подготвят програми за подобряване на качеството на въздуха.

До момента вече имат 23 плана за намаляване на замърсяванията, 5 бяха върнати за основно преработване, а един още не е готов, съобщи Георги Михайлов, началник на отдел "Качество на атмосферния въздух" в Министерството на околната среда и водите, по време на Деня на зелената енергия в Пловдив. Конференцията се провежда за първи път в рамките на Международния технически панаир.
Битовото отопление с печки на дърва и въглища е основната причина за мръсния въздух, който дишаме. 

Неговият "принос" е между 50% и 90% в различните населени места - това показват анализите на общините, каза Георги Михайлов. Другият негативен фактор е градският транспорт, следван от запрашаването от пътните настилки. Обратно на очакванията, делът на промишлеността и енергетиката е нисък - около 3%, добави Михайлов.

Хората трябва да спрат да харчат парите си за лоша енергия, която вреди на здравето, да махнат печките и да минат на котли, използващи модерна биомаса за отопление, подчерта Лияна Аджарова. Според нея общините трябва да бъдат активна страна в този процес, а държавата да подпомогне домакинствата. В Австрия, например, те получават финансиране, покриващо 30%-40% от разходите за въвеждане на нови източници на отопление, посочи Аджарова. 

Котлите на биомаса, соларните панели и инсталациите за получаване на енергия от възобновяеми източници са продуктите, които привличат интереса на голяма част от посетителите на Международния технически панаир в Пловдив. Акцент на неговото тазгодишно издание са зелените технологии. 

По време на Деня на зелената енергия бяха наградени и победителите във ВЕИ Шампионската лига. Идеята на тази европейска инициатива е да улесни адаптирането на общините към бързо променящата се енергийна ситуация. Във ВЕИ шампионската лига участват 3500 местни власти, села и общини с население от 60 млн. жители от седем европейски държави - Франция, Германия, Италия, Полша, Унгария, Чехия и България. 

Призьорите бяха излъчени в две категории - Лига Биомаса и Соларна Лига. В първата бяха отличени общини и фирми, които са създали фотоволтаични паркове за производство на еленергия. Това са с. Равна гора и "Интерсервиз Узунов", с. Раковсково и "Смарт енерджи", с. Драгичево и "Еко Дратичево". Специалната награда за най-много слънчеви покриви за топла вода бе дадена на Приморско и Несебър.
В Лига Биомаса победители са общините Ихтиман, Карлово и Чепеларе, а като най-активни фирми в изграждане на индивидуални инсталации бяха определени "Бул еко енергия", "Ерато холдинг" и "Дейтерм". 

Наградите на ВЕИ Шампионска лига са поощрение за местни власти и компании, които работят в областта на възобновяемите енергийни източници. Добрите практики бяха презентирани на Деня на зелената енергия, организиран от Енергийна Агенция - Пловдив, Международен панаир Пловдив, Асоциация на българските енергийни агенции и Министерството на околната среда и водите.

Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Земеделският министър поиска забрана за внос на украински яйца в ...
Климатолог разкри какво ни чака
Политолог: Всичко изглежда съшито с бели конци! Трифонов се превр...
Въшният ни министър обсъди отпадането на визите за българите, път...
БНБ обясни как да познаем фалшивата банкнота от 100 лева, която в...
"Има такъв народ" утвърди листите за изборите: Слави Трифонов пов...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).