Закваска на "Ел Би Булгарикум" с потенциал да забавя плесенясването на хляба

Автор: Вилислава Ветренска
Коментари (0)
10:25 / 05.11.2024
1141
Като производител на закваски "Ел Би Булгарикум“ ЕАД покрива цялата гама от традиционни ферментирали млечни продукти. По-малко известно е обаче, че млечнокиселите закваски имат и своето приложение в производството на хляб. Вече повече от двадесет години фирмата предлага разработените от Научно-изследователския център на компанията закваски за хляб под търговското наименование LBB BR, като закваските съдържат комбинация от мезо- и термофилни култури.

Повишеният интерес към здравословните храни, оттам и към хлебните изделия, приготвени с кисели теста,  мотивира изследователите на "Ел Би Булгарикум“ да надградят съществуващите комбинации като включат млечно-кисели бактерии с изявена активност срещу плесени. Плесените са основен фактор, ограничаващ трайността на хранителните продукти, в това число на хляба. Прилагането на закваски с противоплесенна активност не само подобрява органолептичните свойства на хляба, но и удължава неговата трайност.

Лабораторните изследвания показаха, че сред млечнокиселите бактерии има култури, които забавят развитието на плесени като Penicillium (зелена плесен) и Aspergillus (черна плесен). Причината за това въздействие са отделяните от млечнокиселите бактерии млечна и оцетна киселина, а често и по-сложни органични съединения. Включването на такива култури в закваските позволяват получаването на кисело майчино тесто с високо съдържание на органични киселини и висок брой на живи бактерии. Новите закваски носят означението LBB BR-Mix.

Полученият хляб с добавянето на кисело тесто, приготвено с тази закваска, както от пшеничено, така и от ръжено брашно, се отличава с чудесен вкус, добре изразен приятен аромат и еластичност. Допълнително, така произведените партиди показват забавяне на развитието на плесени с до 3 дни в сравнение с обикновения хляб.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Гуцанов: С избора на Силви Кирилов за председател на НС вървим къ...
Как да намалим разхода на гориво през зимата
Лена Бориславова: Не мисля, че възелът ще се развърже
Waze с нова функция
Кирил Петков: Призовавам ГЕРБ да оттеглят техния кандидат за пред...
Времето тази сутрин: В Ахтопол бе 3 градуса, в Карнобат – минус 3...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).