През април цената на захарта се качва с 2,4 на сто спрямо март до 2,14 лв. за килограм на едро. Поскъпване на месечна база с около 5-6 на сто се наблюдава при кравето сирене - до 4,86 лв./кг, а при цените на останалите млечни продукти има ръст в диапазона 0,5 - 1,8 на сто. Цените на месните произведения поскъпват с около 1 - 3 на сто.
През април 2011 г. в сравнение със същия месец на миналата година е регистрирано покачване на цената на олиото с 44,5 на сто, на брашното с 53 на сто и на захарта с 56 на сто. В интервала 20 - 30 процента е поскъпването на годишна база на лещата, млечните произведения, рибата и пилешкото месо.
През април 2011 година, спрямо април 2010 са отчетени незначителни отклонения нагоре в диапазона 0,5 - 8 на сто на цените на фасула, ориза, свинското месо и месните продукти. Спад на стойностите на годишна база е отчетен при яйцата - 20 на сто и кренвиршите - 6 процента.
Цените на повечето плодове и зеленчуци са по-високи през април в сравнение с март. Най-голям ръст бележат цените на оранжерийните домати - 18 на сто, портокалите - 17 на сто и ябълките - 15 на сто. При цените на лимоните, зелето и морковите е отчетен средномесечен ръст от около 2 - 4 на сто. Спад на цените през април, спрямо март има при оранжерийните краставици с 24 на сто и на чесъна и бананите с 3 на сто. Цената на картофите през април остава на нивото от предходния месец и се продават по средно по 1,00 - 1,02 лв. за килограм.
Спрямо април 2010 година обаче експерите отчитат ръст от около 70 - 80 на сто на цената на картофите и чесъна. Ябълките и зелето са поскъпнали на годишна база с около 40 на сто. Покачване на цените на годишна база в интервала 7 - 11 на сто има при бананите, портокалите и морковите. През април 2011г. се наблюдават по-ниски цени в сравнение със същия период на миналата година на лимоните в порядъка на 8,5 на сто.
Източник: в. "Дневник"