За това ценно българско богатство плащат по 15 хил. долара за килограм, а за направата му са нужни стотици работници

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
20:17 / 20.09.2024
300
Българското розово масло е най-ценното розово масло на пазара. Купувачите са готови да платят 15 000 долара за един килограм. Но за да направят най-качественото българско розово масло, производителите трябва да прекарат годината в обработване на ниви, които ще цъфтят само за няколко седмици.

Българската маслодайна роза е важен символ за България. Нашата държава е едно от малкото места по света, които имат перфектните условия за отглеждане на този тип рози. Сигурни писмени сведения за наличието на маслодайни рози в региона на град Казанлък има от 1652 г. 

Българската роза има дълбок и силен аромат и от нея се получава розово масло с най-доброто качество. Наричано "течно злато“, заради уникалните му свойства и високата цена, розовото масло е природен еликсир с изключително много ползи.

Цената на розите

За нашето розово масло се говори по целитят свят. То се извлича от венчелистчетата на маслодайната Rosa Damascena Mill чрез водно-парна дестилация. Етеричното масло, на което се дължи аромата на розата се намира в цветовете и листата. В интервю за Business Insider, разказват как венчелистчетата трябва да се дестилират в същия час, когато са събрани, което струва на производителите 8000 долара на килограм само за труд. За 1 ден берачите разказват, че събират около 90 кг. В сравнение с другите рози, от нашата може да се извлече много малко масло, което означава, че трябва да бъдат обрани изключително голямо количество веннчелистчета.

Трябват приблизителн 120 човека, за да може да превърнат розите в ароматно масло, което индустрията да използва. Това е и една от причините защо розовото масло е толкова скъпо. Трябват повече хора, за да може розите да се оберат възможно най-бързо и веднага да бъдат изпратени към мястото за дестилация. За 1 кг. розово масло, трябват около 5000 кг. розови венчелистчета. Цената на 1 мл. розово масло в сайта на "Дамасцена" е на стойност от 35,40 лв.

Колко плащат компаниите, за да използват аромата на българската роза?

В интервюто с Business Insider, цитирано от businessnovinite, Gloss Moderne сподели, че плащат от 10 000 до 15 000 долара за килограм. Други известни марки, които използват масло от българска роза в парфюмите си са Louis Vuitton и Tom Ford.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Денков: Ако е полезно, готови сме да получим подкрепа от който я ...
Над 26 хил. водачи получиха фишове, за по-малко от седмица
Феноменът "тъмни прозорци" в България: Много жилища се водят праз...
Камелия: Чалгата е поведение, а попфолкът не може да бъде изкорен...
Тошко Йорданов: Вярвам в машинния вот, но не и в тези машини, кои...
Собственикът на българската фирма, замесена във взривяващите се п...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).