По думите му има сериозни пропуски в нормативната база. Към момента изискванията са микробиологичното изследване за персонала в ресторантите да се прави веднъж - при постъпване на работа. "Оттогава до напускане на работното място и постъпване на друго този човек не е задължен да се изследва, а през това време може да минат и 20 години. Тези изследвания трябва да се правят поне всяка година, ако не и на 6 месеца", каза Войнов.
Той отбеляза и още един пропуск, заплашващ хигиената в кухните на заведенията. "Пропуска се и рентгена, вече го няма в здравните книжки, а преди беше задъ;жителен. При една туберколоза, например, която е много опасна, само така може да се установи, че някой от персонала е заразен", допълни директорът на БАБХ и уточни, че работодателят трябва да поема тези изследвания, тъй като така гарантира сигурността на хората, които посещават заведението му.
Думите на Войнов бяха провокирани от разкритията, че стафилококова бактерия е причинила инфекцията на децата в Кюстендил, настанени в 5-звезден хотел по време на зелено училище. Инспектори потвърдиха, че заразата е била пренесена в кайма от четирима души от кухненския персонал.
Според Йордан Войнов е необходима и друго промяна в наредбите - за храенето на деца извън училищните столове и детските градини. " В момента има правила за храненето на подрастващите в училищата и детските градини, а храненето в хотелите и зелените училища не е регламентирано. Децата в този хотел в Кюстендил, например, са консумирали пържени храни и за закуска, и за обяд, и за вечеря... Това е неприемливо и трябва да се контролира също", заяви експертът.
Собственикът на злополучния 5-звезден хотел в Кюстендил Иван Лесов от своя страна заяви за bTV, че документите на персонала са изрядни и те минават периодични прегледи. "Стафилококова инфекция е доста разпространена обаче и не винаги може да бъде уловена, тези неща се случват", каза Лесов.
Здравните инспектори също са на мнение, че такъв вид инфекция не е нещо обезпокояващо. Те посъветваха да се спазват правилата за дезинфекция и хладилно спазване на храната.
Източник: bTV