Въвеждат тарифа и за такси извън града

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
09:01 / 22.08.2011
647
Министерството на транспорта слага край на шашмите на таксиджиите при превоз на пътници извън града. Това ще стане чрез въвеждането на тарифа на жълтите коли за транспорт между две населени места в съответната община, каквато в момента липсва. С изменения в наредбата за таксиметровите шофьори изрично се посочва, че цената за километър пробег извън града може да се увеличи с не повече от 50% от определената тарифа за превоз в населеното място. Така ще се прекрати практиката бакшишите да изискват двойно или тройно повече пари като на практика карат пътниците да им платят и празния курс на връщане.

Липсата на регулация сега позволява на таксиметровите компании или да не посочват цена за превоз извън града, или да обявяват, че тя е по договаряне, което отваря широко врати за злоупотреби. Новите разпоредби обаче задължават таксиджията да впише на предното стъкло и таксата за извънградски транспорт и да превключи ръчно пред пътника апарата си на нея, веднага след преминаване на табелата на града.

Промените в наредбата допълват поправките в Закона за движение по пътищата, насочени срещу така наречените копърки, които возят на изключително високи тарифи.

Със закона се въведе задължението всяка община да определи таван за таксиметровите услуги, тъй като много разсеяни граждани не обръщаха внимание на изписаната на предното стъкло цена и бяха буквално обирани с баснословни суми. Най-често копърките търсеха жертвите си по автогарите. Точно там причакват и много бакшиши, които изключват апаратите си и предлагат превоз до съседното населено място на цената на автобусния билет, с което пък ощетяват държавната хазна. Съществува и практиката граждани сами да предлагат услугата на същата тарифа, като на връщане от работа събират от автогарата хора, които се прибират към същия град и така си избиват парите за бензин. Трудно обаче може да се накаже подобна незаконна дейност, тъй като няма и как да се докаже, че съответният човек е качил в личния си автомобил непознати хора срещу заплащане.

Друга поправка в наредбата на транспортното министерство пък предвижда освен в жълто, такситата да могат да се боядисват и в зелено. Това ще става обаче само за електрически или хибридни автомобили.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Земеделският министър поиска забрана за внос на украински яйца в ...
Климатолог разкри какво ни чака
Политолог: Всичко изглежда съшито с бели конци! Трифонов се превр...
Въшният ни министър обсъди отпадането на визите за българите, път...
БНБ обясни как да познаем фалшивата банкнота от 100 лева, която в...
"Има такъв народ" утвърди листите за изборите: Слави Трифонов пов...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).