Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Вълчо Чолаков: Коментират се отделни антикризисни мерки, но пакет от такива - не
Автор: Екип Burgas24.bg 15:04 / 27.03.2010Коментари (0)1089
© Burgas24.bg
По думите на общинския председател на СДС в Бургас и заместник председател на националния изпълнителен съвет на сините Вълчо Чолаков в момента от създадения от правителството анкикризисен щаб се коментират отделни мерки, но цялостен пакет от такива не се обсъжда.

Той припомни, че преди повече от три седмици СДС по време на Националния си съвет прие пакет от антикризисни мерки, които бяха представени пред политическите партии и обществото. Именно това според него е предизвикало настоящия дебат.

„Голяма част от нашите мерки се приемат от антикризисния щаб, в който за съжаление не участват всички политически сили", отбеляза Чолаков. Препоръката на сините е да в щаба да бъдат поканени всички политически сили, тъй като кризата е проблем, който засяга страната в национален мащаб и е нормално максимум представители на обществото да участват в този дебат. Според Чолакав антикризесният щаб е започнал да разглежда късно въпросите, свързани с оздравяването на икономиката.

„Отдавна алармираме, че трябва да бъде създадена антикризисна програма и към настоящия момент все още няма такава", допълни той. „Излязоха в медиите някакви 28 мерки, които не стана ясно от кого са предложени. Голяма част от тях са вредни според нашите специалисти и икономисти", разясни Чолаков. По неговите думи те ще доведат до задълбочаването на кризата, а не до нейното ликвидиране.

„Увеличаване на ДДС, увеличаване на здравни осигуровки, повишаване на осигурителната тежест на управители на ООД-та, всичко това са по-скоро леви мерки за леви правителства", категоричен е той. Според сините тези мерки няма да помогнат за справянето с кризата в момента. През седмицата на пресконференция в Бургас бяха представени 13 антикризни мерки. „На първо място според нас трябва икономиите да се извършат от публичния бюджет - публичните разходи да бъдат намалени и след това да бъдат засегнати чрез мерки и частният бизнес - производители, предприемачи и т.н. Ние настояваме възможно най-бързо да бъдат изплатени задълженията, които има държавата към бизнеса", обясни синият лидер в Бургас. Той призна, че бизнесът от своя страна има също задължения за данъци към държавата.

„Неплащайки тези задължения от страна на държавата към бизнеса на първо място бизнесът се задъхва и то много силно, няма средства за инвестиране, няма средства за изплащане на работни заплати, няма средства за погасяване на кредити", обясни Чолаков.

„Нашето предложение беше да се състави един списък на фирмите, съответно с размера на задълженията и конкретен ангажимент от страна на държавата в какви срокове ще бъдат извършени плащанията по тези ангажименти, като по този начин те да могат да участват пред банки за допълнително финансиране. Считаме, че това е една от най-спешните и важни мерки, която трябва да бъде предприета", подчерта той.

Източник: Агенция "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: