Всяко трето българче няма четка за зъби

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (9)
09:26 / 04.10.2011
603
Всяко трето дете няма четка за зъби и никакви навици за орална хигиена. Това съобщи вчера денталният лекар д-р Катя Славова, позовавайки се на завършилото преди дни национално проучване за стоматологичното здраве на малчуганите и подрастващите. Проучването е поръчано от Министерството на здравеопазването. Всеки трети тийнейджър има по един изваден постоянен зъб, преди да навърши пълнолетие. Това е в резултат именно на неподдържана хигиена и прекомерна употреба на сладкиши и безалкохолни напитки.

В същото време една трета от малчуганите са с рано придобити ортодонтски аномалии, допълни Славова. Тези изменения се дължат на вредни навици и лош начин на хранене. Смученето на биберон с мед и на палеца, бутането на зъбките с език, както и третата сливица са част от причините за изкривяването на зъбите, обясни д-р Славова и добави, че ранното отбиване на бебето от кърменето го кара да компенсира инстинкта за сукане с прекомерно мляскане, което също е причина за стоматологични деформации.

За да се подобри денталното здраве и на децата, и на възрастните са нужни повече средства от здравната каса, заяви пък председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Борислав Миланов. Сега тя покрива един безплатен преглед и едно вадене на зъб. Заради безпаричие 90% от българите над 60 години частично или изцяло са останали без зъби. Масово нашенецът отива на зъболекар само ако е със зъбобол, на профилактични прегледи ходят под 2% от населението.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (9)
Още новини от Национални новини:
Земеделският министър поиска забрана за внос на украински яйца в ...
Климатолог разкри какво ни чака
Политолог: Всичко изглежда съшито с бели конци! Трифонов се превр...
Въшният ни министър обсъди отпадането на визите за българите, път...
БНБ обясни как да познаем фалшивата банкнота от 100 лева, която в...
"Има такъв народ" утвърди листите за изборите: Слави Трифонов пов...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).