Всеки трети без диплома отказва да търси работа

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (7)
09:02 / 08.09.2011
669
Едва всеки трети с основно и по-ниско образование през следващите десет години ще е икономически активен, т.е. ще работи или поне ще търси работа. Сега у нас най-много работят висшистите - коефициентът на заетост при тях е близо 70%. Повечето хора с диплома от ВУЗ смятат, че трябва и си струва да работят. А колкото хората са по-необразовани, толкова се оказват и по-мързеливи. Това показват междинните резултати от пилотен модел за прогнозиране на трудовия пазар у нас. Той е разработен с помощта на английските експерти проф. Робърт Уилсън от университета "Уоруик" и Кенет Уолш и доц. Атанас Атанасов от фирма "Майкростат". Финансирането е от програма "Прогрес" на Европейската комисия и социалното министерство. Целта е да се прогнозира развитието на трудовия пазар след 10 г. и съответно нуждата на икономиката от определени професии и квалификации. Според модела обаче висшистите у нас ще позагубят интереса си към работата и постепенно коефициентът им на заетост ще се изравни със този на среднистите. Доц. Атанасов твърди, че въпреки това броят на неграмотните и необразованите постепенно ще намалява.

До 2020 г. те ще се топят с по 60 000 човека на година. Докато броят на висшистите ще се увеличава с по 20 000. Според националната статистика в момента хората с диплома от ВУЗ съставляват 19,6% от нацията, а със средно образование са 43,4%. Като извадим 81 000, или 1,2% от българите над 7 г., които "никога не са стъпвали в училище", и още 112 778, или 1,5%, които откровено признават, че са неграмотни, всички останали попадат в третата категория - на основното образование. Общо в момента едва 55,5% от нас са икономически активни, но според програмата "Европа 2020" коефициентът трябва да достигне 70%.

За своите прогнози моделът отчита данните в 14 сектора на икономиката, 8 нива на знанията, 7 на уменията, 3 на компетентностите, демографските процеси, миграцията и т.н.

Окончателните резултати от пилотния модел ще са готови през октомври, но и сега е ясно, че има основни сектори в икономиката, които през следващите години ще се развиват с бързи темпове, докато други или ще забавят, или спрат развитието си.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (7)
Още новини от Национални новини:
Земеделският министър поиска забрана за внос на украински яйца в ...
Климатолог разкри какво ни чака
Политолог: Всичко изглежда съшито с бели конци! Трифонов се превр...
Въшният ни министър обсъди отпадането на визите за българите, път...
БНБ обясни как да познаем фалшивата банкнота от 100 лева, която в...
"Има такъв народ" утвърди листите за изборите: Слави Трифонов пов...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).