Всеки с престъпен имот се прощава с него

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (6)
11:13 / 05.05.2012
1304
Всеки български гражданин, който е придобил по незаконен начин имот, ще се прости с него, като му бъде отнет в полза на държавата. Това се зарече премиерът Бойко Борисов, след като късно вечерта в четвъртък парламентът прие окончателно закона за отнемане на придобито от престъпна дейност имущество след петдневен маратон.

Премиерът подчерта, че гласуваните норми отговарят на обществените очаквания. Това иска народът и това сме приели - тежък, много лош закон за незаконно забогателите. От 22 г. хората гледат палатите в подножието на Витоша, по морето, по язовирите и казват - "В края на краищата откъде тези пари?", допълни министър-председателят.

Той определи твърденията на опозицията, че под ударите на текстове ще попаднат обикновените хора, като абсолютна инсинуация. Лидерът на ГЕРБ напомни, че именно при тройната коалиция е приет закон, който да амнистира всички престъпления на тогавашната власт. Ние приемаме закон, който важи за нас. Днес ние сме на власт, утре ще дойдат други, след това трети - всички сме подвластни на този закон, категоричен бе премиерът, който присъства на последния половин час от дебатите по проекта.

Борисов пристигна в парламента час по-рано и изслуша разискванията в кабинета на председателя на НС Цецка Цачева заедно с вицепремиера Цветан Цветанов и министрите на правосъдието и на икономиката Диана Ковачева и Делян Добрев. Бяхме си донесли оставките, ако не гласувате закона, заяви Борисов, който благодари на депутатите, че са оставили правителството на власт.

Новата комисия за конфискация ще започне работа около Коледа, след като законът влезе в сила след половин година. Според него на отнемане ще подлежи имущество при
разминаване между доходи и имане от 250 000 лв. В случай че разследваното лице реши да се споразумее със съда, ще му бъдат конфискувани не по-малко от 75% от имането му. Депутатите решиха още, че конфискуваното имущество ще се пази от специален междуведомствен съвет, а бързоразвалящи се продукти и стоки със скоростно обезценяване ще бъдат продавани на търг още преди приключването на съдебната процедура.

Приемането на закона за кратко бе ускорено от партиен ангажимент на Мая Манолова, която отъпка пътека до трибуната по време на дебатите. Свръхактивността на бившия член на РЗС и настоящ привърженик на левицата Георги Терзийски пък накара доскорошния му партиен лидер Яне Янев да го нарече "габровски партизанин". "Няма нищо обидно в партизаните", контрира Цачева в опит да предотврати поредното лично обяснение на депутат.


Източник: в. "Монитор"

Виж коментарите (6)
Още новини от Национални новини:
Ваксините срещу грип са налични в аптечната мрежа
Рано тази сутрин: ПТП на АМ "Тракия" между 3 автомобила
Проф. Кантарджиев: Ликвидирахме тази заплаха!
Празник е! Не трябва да се взимат съдбоносни решения
Хиляди отдадоха последна почит към капитан Венцислав Дункин
Адвокати от цялата страна готвят протести, недоволни са от ветото...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).