Всеки десети работник едва с 4-и клас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (5)
10:17 / 27.09.2011
424
Всеки десети работник у нас е завършил едва четвърти клас, обявиха вчера от Българска стопанска камара. Близо 1,5 млн. българи са с основно образование, но почти 14% от населението се смята за полу или напълно неграмотно. Това затруднява бизнеса и той е принуден да прави компромиси с кадровия подбор, поясни шефът на БСК Божидар Данев.

Над 42% от фирмите имат сериозни затруднения с набирането на персонал. Според данните на камарата над 410 000 човека у нас са безкнижни, не знаят буквите и не могат да прочетат дори табела на улицата, да не говорим за указания за безопасност на труда. Общо 81 000 пък изобщо никога не са прекрачвали школския праг.

Кардинално разминаване на квалификацията, която имат българските работници и бизнесът отчитат от камарата. Заради това въпреки безработицата у нас все още остават над 16 000 незаети позиции.

От друга страна обаче и работните места у нас са с ниско качество и не изискват кой знае какви умения и знания
Над 60% от работещите общо 2,8 млн. българи са заети в охранителна дейност, търговия, ресторантьорство, все сектори, в които не се произвежда голяма добавена стойност.
Между 45% и 53% от постъпилите на работа през последните пет години са били без квалификация. Особено тревожно е разминаването на висшето образование и търсенето от страна на бизнеса, твърди Божидар Данев. Повечето студенти в българските университети предпочитат академичните специалности, които по правило нямат връзка с реалната икономика. Делът на останалите става все по-малък.

Произвеждаме с голям успех безработни с диплома от ВУЗ
твърдят от камарата. Висшистите, които не си намират и дори са се отказали вече да търсят работа, расте с всяка година, твърди Божидар Данев. Само за година от 83 000 те са нараснали на 109 000 човека.

Делът на лицата с висше образование в България е 19.4%, докато средното ниво в ЕС 22.7%. Процентът на работещите висшисти у нас е 25.6% и е под средното ниво в ЕС, а от водещите Ирландия, Белгия и Люксембург изоставаме с над 12%. На трудовия пазар у нас има хронична липса на доктори, медицински сестри и санитари, инженерни специалисти, IT специалисти. Университети обаче бълват неограничено количество юристи и икономисти, за които просто няма работа, предупреждават от работодателската организация.


Източник: в. "Монитор"

Виж коментарите (5)
Още новини от Национални новини:
Земеделският министър поиска забрана за внос на украински яйца в ...
Климатолог разкри какво ни чака
Политолог: Всичко изглежда съшито с бели конци! Трифонов се превр...
Въшният ни министър обсъди отпадането на визите за българите, път...
БНБ обясни как да познаем фалшивата банкнота от 100 лева, която в...
"Има такъв народ" утвърди листите за изборите: Слави Трифонов пов...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).