Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Всеки десети работник едва с 4-и клас
Автор: Екип Burgas24.bg 10:17 / 27.09.2011Коментари (5)424
Всеки десети работник у нас е завършил едва четвърти клас, обявиха вчера от Българска стопанска камара. Близо 1,5 млн. българи са с основно образование, но почти 14% от населението се смята за полу или напълно неграмотно. Това затруднява бизнеса и той е принуден да прави компромиси с кадровия подбор, поясни шефът на БСК Божидар Данев.

Над 42% от фирмите имат сериозни затруднения с набирането на персонал. Според данните на камарата над 410 000 човека у нас са безкнижни, не знаят буквите и не могат да прочетат дори табела на улицата, да не говорим за указания за безопасност на труда. Общо 81 000 пък изобщо никога не са прекрачвали школския праг.

Кардинално разминаване на квалификацията, която имат българските работници и бизнесът отчитат от камарата. Заради това въпреки безработицата у нас все още остават над 16 000 незаети позиции.

От друга страна обаче и работните места у нас са с ниско качество и не изискват кой знае какви умения и знания
Над 60% от работещите общо 2,8 млн. българи са заети в охранителна дейност, търговия, ресторантьорство, все сектори, в които не се произвежда голяма добавена стойност.
Между 45% и 53% от постъпилите на работа през последните пет години са били без квалификация. Особено тревожно е разминаването на висшето образование и търсенето от страна на бизнеса, твърди Божидар Данев. Повечето студенти в българските университети предпочитат академичните специалности, които по правило нямат връзка с реалната икономика. Делът на останалите става все по-малък.

Произвеждаме с голям успех безработни с диплома от ВУЗ
твърдят от камарата. Висшистите, които не си намират и дори са се отказали вече да търсят работа, расте с всяка година, твърди Божидар Данев. Само за година от 83 000 те са нараснали на 109 000 човека.

Делът на лицата с висше образование в България е 19.4%, докато средното ниво в ЕС 22.7%. Процентът на работещите висшисти у нас е 25.6% и е под средното ниво в ЕС, а от водещите Ирландия, Белгия и Люксембург изоставаме с над 12%. На трудовия пазар у нас има хронична липса на доктори, медицински сестри и санитари, инженерни специалисти, IT специалисти. Университети обаче бълват неограничено количество юристи и икономисти, за които просто няма работа, предупреждават от работодателската организация.


Източник: в. "Монитор"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
егати новия облик-мн.е мрачен
на 27.09.2011 г.
0
 
 
Тука има нещо гнило.Преди седмица-две четох,че всеки пети или седми е висшист.Днес чета,че 1,5 млн. са с ниско образование.Е как става тая работа???
+2
 
 
Защо не напишете кои са тези 1.8млн.неграмотни,а ги слагате в общия кюп,заради тях днес сме на това положение.Аз като съм грамотен и имам няколко специалности от 2г.съм безработен и не мога да си намеря работа,сигурно съм пуснал над 500 CV-та: и аз ли съм неграмотен.
Aнонимен
на 27.09.2011 г.
+1
 
 
Днес, ох, отново и днес четем за убийство извършено от циганите, вчера четохме как циганите продават децата си, по предния ден четохме как циганите изсичат незаконно горите ни, или по - накратко всеки ден четем как циганите изнасилват нашите баби, как обират къщите ни, как крадат релси и т.н.. Не искам да чета такава криминална хроника, вече не! Защо ЦИГАНИТЕ не плащат ток, вода, данъци, а аз да! Защо ЦИГАНИТЕ имат помощи, а аз не! Управници, къде сте? Няма да се предам! Когато аз не платя, се водя престъпник, а когато ЦИГАНИНА не плати се води малцинство! Ако сте съгласни с мен, сложете това на стените си и нека да създадем ние закон, който управниците да приемат и да не страдаме повече от ЦИГАНИТЕ!
+1
 
 
от мангали кво искате више по медицина ли да имат
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Български тенис
Катастрофи в България
Отношенията София-Скопие
Международен технически панаир 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: