© Impact Press Group | | В България всеки ден се консумират около 4,5 млн. хляба, но 50% от тях са произведени от сивия сектор, съобщи вчера Мариана Кукушева, председател на Управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.През 2013 г. България е произвела 4,5 млн. т пшеница. От тях 3,5 млн. т са изнесени, а 1 млн. т е вътрешното потребление, припомни Кукушева. Тази година сме произвели повече пшеница, а износът е по-малък, което е категоричен показател, че хамбарите са пълни.
"Търсене няма, а цените са устойчиви", обясни още тя.
За пореден път браншовата организация предлага диференцирана ДДС ставка за хляба.
"Всяка европейска държава има диференцирано ДДС за храните и хляба, с изключение на Люксембург и България", обясни Мариана Кукушева. Тя допълни, че заради наводненията през 2014 г. доста земеделски производители очакват компенсации. Те обаче ще бъдат получени чрез обезщетения, а не с манипулиране на цената на зърното.
Източник: в. "Монитор" |