Все повече чужденци осиновяват наши деца с увреждания

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:00 / 24.03.2010
477
След промените в семейния кодекс нараства броя на осиновяванията в чужбина. Само от началото на тази година 30 български деца са намерили нови семейства зад граница.

През 2009 г. чужденци са осиновили над 200 деца с увреждания.

Елина е родена преди 5 години в България с тежки малформации на двете крачета. Изоставена е почти веднага в дом за деца с увреждания. Такава е съдбата на много деца като нея. След дни обаче Елина ще има истински дом и семейство в Съединените щати.

"Реших да бъда нейна майка, защото тя плени сърцето ми. Знаех го от момента, в който видях снимките й", каза Ивон.

На въпрос дали процедурата е била трудна жената отговори така: "Трудно беше само чакането, но самата процедура не беше толкова лоша".

Елина и майка й Ивон Вилемюр взеха участие в конференция за международните осиновявания. В момента в списъка с деца, които чакат нови родители в чужбина, има близо 1200 българчета с тежки увреждания или на възраст над 7 години. Шансът те да намерят семейства у нас е минимален.

"Много са осиновяванията, увеличени са в пъти - от Италия, САЩ, Швеция, много добро сътрудничество, много голямо желание от чуждестранни осиновители да приемат и да осиновят деца, които всъщност имат здравословни проблеми и затова ние работим много добре с тези държави, които имат желание да дадат дом и да подкрепят деца в такова положение", каза министърът на правосъдието Маргарита Попова.

Освен истински дом малката Елина ще има и 3-годишно братче, ще има и нови и удобни протези за краката. А майка й Ивон вече е започнала да я учи да говори английски.

Източник: bTV


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Катя Панева от ПП "Демократична България": Убедени сме, че ние ще...
Борисов: Очаквам хората най-сетне да прогледнат
Ето кои са номерата на партиите и коалициите за изборите на 27 ок...
Тома Биков: Който и номер да се беше паднал, ГЕРБ ще победи
Атидже Вели: Ще отговорим на очакванията на българските граждани....
Все повече са случаите на хора със запушена канализация заради мо...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).