Това съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.
Продуктите бяха изпратени за изследване в Германия от НВМС, за да се потвърди установеното от наша лаборатория наличие на соев протеин.
Положителен резултат за наличие на соя са дали колбас "Майстор Цветко" на фирма "Лалов и Вачев" ЕООД - Враца, кебапче на "Унимес" АД - Монтана, и кренвирши на "Кен" - Стара Загора.
Резултатът на карначе на фирма "Сами-М" - Перник, е отрицателен.
При количествения метод (ELISA) обаче всички проби са под прага от 0,1%, над който съдържанието на соя се смята за алергенно.
Ниският процент на съдържание доказва, че фирмите не са влагали умишлено соя в продуктите си, най-вероятно нищожно количество е попаднало в продуктите чрез подправките, посочи министър Найденов.
Лицензът на "Сами-М" още днес ще бъде върнат, съобщи още Найденов.
От четирите фирми, обвинени, че са нарушили стандарта, също изпратиха свои проби до германски лаборатории и по-рано обявиха, че според резултатите няма соя в продуктите им.
Разрешават соята в количества под 0,1%
Стандартът "Стара планина" ще бъде променен, съобщи земеделският министър Мирослав Найденов. В него ще бъде разрешено наличието на соя, ако количеството й е под 0,1%, обясни шефът на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев. Когато в България се установи наличие на соя в продуктите по държавна рецепта, те ще се изпращат в лаборатории в чужбина, за да се установи какво е точното количество на продукта, и едва след това ще се съобщават резултатите, се договориха министерството и месопреработвателите.
Още по темата (7): | |