Време за пазар: Къде е по-евтино - у нас или в РС Македония?

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
09:49
181
На прага на сезона на зимнините проверяваме цените на сезонните плодове и зеленчуци. За целта отиваме на пазара в Благоевград, както и в македонския град Делчево, където българите са редовни клиенти. 

По думите на Елица Грозданова, която е търговец на пазара в Благоевград, за момента има разлика само в цената на червената чушка – от 1,80 до 4 лв.

Градинският домат започва от 3,50 до 5,50 лева според качеството. Цената на зелето е около 1,50-1,80 лв, казва тя и допълва, че все още хората забавят пазаруването за туршиите, защото е топло и рано.

Сравняваме цените в Северна Македония. На 40 км от Благоевград - в магазините в Делчево, през есента посещенията за пазар зачестяват заради приготвянето на зимнина, казват местните търговци, а цените са по-ниски от тези у нас.

"Доматите ни струват 3 лв., краставицата също 3 лв., чушките ни са 3 лв., морковите - 2 лв. Продаваме и яйца, това са домашни яйца и пресни на ден-два и по 30 стотинки едното“, обяснява пред бТВ Даниела, която е продавач в зеленчуков магазин.

Сънародниците ни купуват не само зеленчуци, споделят местните търговци. "Най-често пазаруват млечни продукти-мляко, кашкавал, защото им е по-евтино тук, отколкото в България“, казва Магдалена, която е продавач в хранителен магазин.

Средната цена на килограм сирене при съседите е 12 лв., а на кашкавала 15 лв. Правим проверка, колко ще ни струват в Северна Македония няколко основни хранителни продукти, които всички слагаме на трапезата си.

За бутилка олио, 200 гр. масло, килограм брашно, 500 гр. кашкавал, 300 гр. сирене и две кисели млека платихме 25 лв.

Търговците са категорични, че не само цената привлича клиентите им от България, а нещо много по-важно.

"При нас е по-истинско, при нас си е наше производство, македонско. Не е вносно и затова купуват. Имам си клиенти, които с години си пазаруват“, казва собственикът на зеленчуков магазин Ядранка.

Полезна информация за желаещите да ходят на пазар в Северна Македония е, че има митнически ограничения за стоките от животински произход като сирене, кашкавал, салами и месо - от тях може да пренесете през граница максимум 1 килограм.

Виж коментарите (0)

Още по темата (362):
05.10.2024 Ще плащаме ли повече за хляб и олио?
01.10.2024 Експертите дадоха отговор на въпроса: Ще поскъпне ли олиото?
29.09.2024 Възможно е олиото да поскъпне
28.09.2024 Есента започва с по-високи цени: По-скъпо вече ни излиза олиото, брашното и сиренето
26.09.2024 Какво сирене ядем?
22.09.2024 Цената на кравето масло се вдига, киселото мляко поевтинява
Още новини от Национални новини:
Есента напомня за себе си след броени часове
Гръцкият посланик у нас за опашките по границите: Въпросът е слож...
Транспортният министър: Няма необходимост от евакуация на наши съ...
Анелия най-после проговори за катастрофата
Ще плащаме ли повече за хляб и олио?
Славчо Велков: Ние сме в преддверието на войната


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).