Бактерията Clostridium botulinum, отговорна за болестта, може да се завъди както в месните консерви, така и в тези с плодове или зеленчуци. Съветът на медиците е категоричен - по-добре не варете буркани, а си ги купувайте готови от магазина. Причината е, че фабрично произведените консерви се приготвят при по-висока температура и налягане, които ликвидират бактерията. И все пак, ако твърдо сте решили, че зимата ще ядете лютеница по рецепта на баба ви, обърнете наистина сериозно внимание на хигиената и технологията на консервиране - варете зимнината достатъчно дълго, за да се предпазите. И не се лъжете, преглеждането и дегустирането на зимнината в момента на отварянето на буркана няма да ви помогне. Заразените консерви обикновено не се разпознават - нито цветът на храната е променен, нито нейният вкус. Ако искате да си гарантирате пълна безопасност, например ако са ви подарили някое бурканче със зимнина, можете да го преварите след отварянето на буркана, за да унищожите евентуалните бактерии.
Самата болест представлява отравяне с токсин, произвеждан от ботулиновата бактерия. Той въздейства върху нервната система, причинява парализа първо по лицето, като с времето засяга дишането и причинява смърт. Токсинът е една от най-мощните отрови, затова неслучайно тя е използвана и при разработването на биологични оръжия.