Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Внимавайте с фалшивите авточасти!
Автор: ИА Фокус 17:43 / 27.10.2024Коментари (0)264
©
Добре поддържаният автомобил винаги се отблагодарява с вярна служба. Понякога обаче, колкото и добро желание да имаме да поддържаме колата си както трябва, не ни се получава.

Една от причините е увеличаващото се разнообразие от фалшиви резервни части. Тук не става дума за части на алтернативни производители, а за откровени фалшификати, които се продават като оригинални части.

Според проучване на британския Офис за интелектуална собственост (IPO), през последните 12 месеца 15% от купувачите на резервни части са казали, че са взели фалшификат, съобщава AutoExpress, цитирани от carmarket.bg. Най-често купуваните фалшификати са акумулатори, гуми и джанти.

В някои случаи купувачите съзнателно купуват фалшиви части. Те казват, че са по-евтини.

По-често обаче хората не осъзнават, че купуват фалшификати. Особено, когато става дума за по-специфични компоненти. Оказва се например, че много често се фалшифицират дори въздушни възглавници. Наскоро американска институция предупредила британските власти за пратка с 500 фалшиви еърбега за Mercedes, които се представяли за оригинални части. Пратката е била конфискувана.

Фалшивите части са особено опасни, тъй като не са минали същите тестове и проверки за качество. В най-добрия случай просто няма да издържат толкова, колкото оригиналния компонент. Заради тях обаче може да се предизвика и инцидент и да се стигне до сериозни последици. 42% казват, че са разбрали, че купената от тях част е фалшификат, едва когато се е повредила или при инспекция.

Как можем да си спестим потенциални проблеми и да избегнем купуването на фалшиви части? На първо място е бдителността. Не трябва да се прибързва с купуването, а преди това да се направят няколко кратки проверки.

Например цената. Често фалшификатите привличат вниманието със значително по-ниска цена. Понякога това може да е прикрито уж, че става дума за голяма промоция, разчистване на склад или друга подобна причина.

По-смелите фалшификати обаче целенасочено избягват този момент, като се продават на цена много по-близка на тази на оригинала. Затова трябва да се проверят и други индикатори. Например гаранцията. Частите трябва да се продават с гаранция от производителя.

Важен е и самият търговец. Утвърдените търговци продават части, които взимат от доверени доставчици. Разбира се, самите те също може да се окажат измамени и да им бъдат "пробутани“ фалшификати, но когато им бъде сигнализирано, винаги реагират бързо и адекватно, за да решат проблема. Ако поръчвате онлайн, проверете сайта и отзивите за него – има ли изписани данни и адреси за контакт, каква е политиката му за доставка и рекламация.

Фалшивите части обикновено са в една от двете крайности – или се стремят да са максимално близко копие на оригинала, или пък се представят за оригинал, но не си дават много "зор“ да имитират точно опаковката, спецификациите и описанието. Първите обикновено са по-скъпи, докато вторите са по-евтини и се представят за "разопакована“ пратка или "версия за производител“, т.е. от пратка за завода, а не предназначена за вторична продажба. Затова повишеното внимание към детайлите може да помогне за отличаването на потенциалните фалшификати.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Зима 2024/2025 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори 2024
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: