Вирусолог: Моята препоръка е да се носят еднократни маски

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
09:42 / 15.09.2020
1369
"Учителите сами да преценят кога и колко дълго да носят маски." Това заяви Любомира Николаева - Гломб, ръководител на Отдел "Вирусология" към Националния център по заразни и паразитни болести пред БНТ.

"Носейки маска човек оглушава, на децата ще им бъде трудно да разбират преподавания материал, ако учителят е с маска. Въпрос на конкретни обстоятелства е кога учителят да носи маска. Такива са и насоките на моите колеги.", каза д-р Гломб.

Относно носенето но шлем тя заяви, че потоците въздух, които се образуват между шлема и лицето, създават сигурност на човека, който го носи, но той не предпазва така, както предпазва маската. Към момента се смята, че децата се заразяват по-рядко от възрастните от коронавируса. Детският организъм реагира като организма на възрастния спрямо КОВИД чрез създаване на антитела. Всяка инфекция може да бъде опасна. Децата се инфектират с коронавирус, някои се разболяват, но много малко от тях могат да го изкарат тежко.

Децата боледуват изключително по-малко от възрастните. Колкото по-малко е то, толкова по-трудно се инфектира. Степента на заразяване за деца и възрастни е една и съща, смята вирусологът. Световната научна общност щом има единни мерки - дезинфекция, дистанция и дисциплина.

Маските имат своето ограничено значение. Маската, когато се носи неправилно е само една тегоба, неудобство и няма ефект. За да има ефект, трябва да се носи правилно. Моята препоръка е да се носят еднократни маски. Те се поставят с два пръста на устата и носа, идеята е плътно да прилепват, каза Любомира Гломб. Махането на маската става по същия начин - пипат се само ластиците. Тя се изхвърля. Не препоръчвам многократното носене на маски.

Привърженик съм на най-евтините хирургични маски. В момента има 3 ваксини, които са в клинични изпитания - 2 китайски и руската. Ние поддържаме нисък процент на ваксиниране срещу грип. Моето мнение е, че грипната ваксина не би навредила, особено на този грип, допълни д-р Гломб.

Виж коментарите (2)

Още по темата (14406):
17.10.2024 Тези хора трябва да се възползват от ваксините
17.10.2024 Към момента имаме смес от няколко вируса, които циркулират
17.10.2024 Ангел Кунчев: Всякакво самолечение с антибиотици е абсолютно неприемливо и в повечето случаи повече вреди, отколкото помага
15.10.2024 Грипът идва с празниците в края на декември
14.10.2024 Лекар: Ръстът на заболяванията ще дойде около Коледа и Нова година
13.10.2024 Проф. Кантарджиев: Бумът на грипа е като си дойдат българите с аеропланите от Великобритания и кашлят по летищата
Още новини от Национални новини:
Важно съобщение от родна банка: Решихме да дадем нов живот на кар...
"Селската супер кола" от Родопите раздели мрежата
Полковник посочи смущаващ факт покрай трагедията със загиналите к...
Докараха със "Спартан" тежко болно дете от Германия
Бойко Борисов: Изпускаме златно време!
Ето кога ще е поклонението пред Николай Волев


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).