Ветеринарният лекар е специалистът, който може да прецени дали даден продукт от животински произход е годен или негоден за консумация. Това каза за "Фокус" д-р Златина Димова, ветеринарен лекар, директор на Областната дирекция по безопасност на храните във Варна, във връзка с Деня на ветеринарните специалисти, който се отбелязва на 14 декември.
"Днес е нашият професионален празник. Много хора не знаят каква е нашата роля в съвременното общество и в тази връзка често нашата професия бива неглижирана. Уважението към ветеринарната професия трябва да бъде възвърнато, нашите действия - оценени", заяви д-р Златина Димова. Тя отбеляза, че ветеринарният лекар е човекът, който установява заболяванията при животните, предотвратява разпространението на заболяванията при хората и не само на полето, но както и миналата година при случая с антракс - и на трапезата.
"В нашата професия казваме, че нашата функция и нашите действия са от полето до масата, защото на всеки един етап - било при отглеждането на животните, било при добиването на месото, при доенето, при преработката на тези продукти, които се придобиват - мляко, месо, яйца, сланина. И след това съхранението, реализацията на продуктите - навсякъде е ветеринарният лекар", допълни д-р Златина Димова.