Версия: Пияни моряци потопили кораба

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:35 / 01.12.2010
1380
Пияни моряци са потопили кораба край Бургас. Това е версията, по която работят разследващите на морската катастрофа. В понеделник следобед холандският танкер "Алесандро ДП" нацели челно "Карам 1" при перфектна видимост и много слабо вълнение. Товарният съд, плаващ под флага на "Сиера Леоне", потънал за по-малко от 5 минути. Петима от екипажа са спасени, останалите петима са в неизвестност след цяла нощ и цял ден издирване.

Капитанска грешка е най-вероятната причина, довела до жестокия сблъсък край нос Емине, твърдят морски експерти. В момента на сблъсъка времето е било ясно, морето спокойно, а видимостта нормална. Нямало е никакви предпоставки, които да провокират подобна трагедия. Единствената възможна причина е допусната груба грешка при разминаването на двата кораба, които са се озовали в непосредствена близост един до друг. Съгласно международните морски правила разминаването в море се извършва с левия борд, като между двата кораба трябва да има достатъчно безопасно разстояние. Експертите смятат, че

единият от двамата капитани е пренебрегнал правилата

и е тръгнал да разминава отдясно, това е версията, по която се работи. Съмнения за катастрофата изказа и премиерът Бойко Борисов. "В цяло море два кораба - и са се ударили", коментира кратко той инцидента.

Непредпазливо поведение на морския състав е линията на разследващите, каза наблюдаващият делото прокурор от Бургас Ангел Георгиев. Възможност за техническа авария на потъналия кораб е другата версия. Взети са кръвни проби и на двамата капитани на сблъскалите се съдове. Засега обаче резултатите от тях не са оповестени. Тепърва оцелелите моряци ще бъдат разпитвани. Прокурор Георгиев заяви още, че ще бъдат назначени техническа и съдебномедицинска експертиза. Има образувано следствено дело, ръководено от Национална следствена служба, каза още наблюдаващият прокурор.

Хеликоптер, 7 кораба и над 100 души участваха в спасителната операция в морето край нос Емине.

Трагичният инцидент е станал около 17,40 ч. "Алесандро ДП" се е врязал челно в плаващия срещу него товарен кораб "Карам 1". Танкерът, който е от типа химикаловоз, е бил празен и е плавал по направление към порт Варна, за да товари. Вторият кораб - "Карам 1", е плавал точно в обратна посока. Само няколко часа по-рано той е отплавал от Варненското пристанище, натоварен с 2600 тона скрап и е заявил, че поема курс към Босфора. На борда на "Карам 1" е имало 10-членен екипаж, съставен от 9 сирийци и един египтянин. При сблъсъка "Алесандро ДП" удря с носа си "Карам 1" странично в надстройката. Жестокият удар се оказал фатален и е разцепил натоварения със скрап плавателен съд, който потънал светкавично. Веднага след инцидента капитанът на холандския танкер е подал SOS сигнал с координатите на катастрофата, който е приет от спасителния координационен център във Варна. Към мястото на бедствието моментално са изпратени двата катера на Морска администрация - "Спасител 2" и "Спасител 4", и корабът на Гранична полиция "Емине". Докато екипите стигнат до мястото на катастрофата, екипажът на "Алесандро ДП" успява да окаже помощ на четирима от попадналите във водата моряци. Те са изтеглени с въжета на борда на холандския танкер и откарани във Варна. Точно в момента, когато се е разигравала трагедията, само на няколко мили от мястото е преминавал руският товарен кораб "Палфлот 5". Капитанът му веднага се е отзовал и се е включил в спасителната операция. Към района на нос Емине са отпътували и отряд доброволци от яхтения порт "Марина Диневи", в които е бил и строителният предприемач Йордан Динев. Около 22 ч катер "Емине" на Гранична полиция е успял да открие пети оцелял моряк от екипажа на "Карам 1". 34-годишният сириец Бахер Махуд е изтеглен и спасен, след като е прекарал повече от три часа във водата. Морякът е работил като корабен инженер на борда на "Карам 1" и е успял да оцелее без спасителна жилетка, но през цялото време е плувал. Малко преди да бъде изваден, мъжът вече е бил изтощен и е започнал да се дави

Бахер Махуд е транспортиран рано сутринта вчера до Бургас и настанен в болницата. След извършения преглед медиците са установили, че той е нагълтал вода, но няма опасност за живота му. Установено е състояние на комоцио, като не са открити патологични отклонения. Сириецът е настанен веднага в отделението по реанимация, съобщи д-р Даниела Люцканова. Мъжът е бил контактен, но е показал признаци на ретроградна амнезия и заявил, че не си спомня почти нищо. Останалите четирима оцелели моряци са извадени в значително по-добро състояние. Според техните показания, поне двама от колегите им по всяка вероятност са загинали. Те са се намирали в надстройката точно на мястото, където е ударен "Карам 1". За останалите трима от екипажа има голяма надежда да са оцелели в морето. Повече от 24 часа върви спасителната операция по издирването на общо петимата изчезнали в морето моряци от сирийския екипаж. Издирването продължи през цялата изминала нощ с прожектори и термоуреди. Рано сутринта вчера участниците в спасителната операция наброяваха седем кораба, сред които и търговски с над 100 души екипаж. В ранни зори в издирването се включи и хеликоптер на военновъздушните сили.

Той е облетял периметър от 40 морски мили в радиус от мястото на катастрофата, но не е открит нито един от останалите петима моряци. Граничните и патрулни катери пък са успели вчера да претърсят щателно повече от 7 морски мили. Около обед вчера е бил открит единствено спасителен плот от борда на "Карам 1", който за съжаление се оказал празен.


Виж коментарите (0)

Още по темата (16):
06.12.2010 Първата подводна снимка от огледа на "Карам І"
04.12.2010 Издирването на моряците от потъналия кораб край Емине приключи
03.12.2010 Задържаха капитаните на катастрофиралия кораб
03.12.2010 Прекратиха издирването на изчезналите моряци
01.12.2010 Акцията по търсене на оцелели моряци продължава по брега
01.12.2010 Не откриха живот при подводния оглед на потъналия кораб
Още новини от Национални новини:
Бизнесмен: Това е абсолютно безумие! 45% от българите са получава...
Има загинал при катастрофата край Стара Загора
Асен Василев: Видяхме доста голямо повишаване на доходите, отлепи...
Аутопсия разкри причината за смъртта на жената, брутално пребита ...
Отново измама, свързана с картите за градския транспорт у нас
Кола е по таван на магистрала "Тракия"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).