Вдигат възрастовата граница за шофьори на автобуси, мотори и камиони

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (6)
18:00 / 05.02.2010
1486
Покриване на високи изисквания и увеличаване на възрастовата граница за получаване на книжки очакват кандидат-шофьорите. С промените в закона за движение по пътищата се предвиждат по-сложни листовки и теоретични изпити, а глобите за некоректните обучители в школите да достигнат 5 хиляди лева. Най-радикална ще е промяната при бъдещите водачи на автобуси и камиони, съобщи в интервю за ТВ "Европа" заместник-министърът на транспорта Камен Кичев.

Млади шофьори до 24 годишна възраст няма да могат да управляват тежкотоварни камиони, мотори и автобуси. Досега книжки се издаваха за водачи над 18 години. Промяната е заложена в новия закон за движение по пътищата.

Мерките се засилват и за младите шофьори на автомобили. Промените предвиждат за срок от 6 месеца до две години след получаване на книжка те да шофират само с опитен придружител. Увеличава се и трудността на практическите и теоретични изпити, а до края на годината всеки ще попълва листовките по електронен път, а изпитите ще се записват с камери.

Засега възрастовата граница за кандидат-шофьорите няма да пада от 18 на 16 години. Няма да се изисква и висше образование за получаване на книжка. С промените обаче ще се засилят критериите за водачи, които пътуват в чужбина.

Източник: Ekipnews


Виж коментарите (6)
Още новини от Национални новини:
Денков: Ако е полезно, готови сме да получим подкрепа от който я ...
Над 26 хил. водачи получиха фишове, за по-малко от седмица
Феноменът "тъмни прозорци" в България: Много жилища се водят праз...
Камелия: Чалгата е поведение, а попфолкът не може да бъде изкорен...
Тошко Йорданов: Вярвам в машинния вот, но не и в тези машини, кои...
Собственикът на българската фирма, замесена във взривяващите се п...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).