Важна новина за "Газов Хъб Балкан"

Автор: Вилислава Ветренска
Коментари (0)
12:33 / 24.06.2024
1042
"Изборът на клирингова къща с опит в предоставянето на услуги за пазарите на природен газ в ЕС е от ключово значение развитието на "Газов Хъб Балкан“ ЕАД като организиран борсов пазар в региона на Централна и Югоизточна Европа. Сътрудничеството с водещата унгарска клирингова къща KELER CCP ще има голяма добавена стойност и в изпълнението на регионалните проекти за физическа и пазарна инфраструктура. В това число и за реализацията на стратегическата инициатива за Вертикален газов коридор, с която ще се гарантира енергийната сигурност в региона на Югоизточна Европа“. Това каза енергийният министър Владимир Малинов по време на подписването на споразумение за предоставяне на клирингови услуги между "Газов Хъб Балкан“ и унгарската клирингова къща KELER CCP. В събитието участваха посланикът на Унгария у нас Н. Пр. Миклош Борош, изпълнителният директор на "Булгартрансгаз“ ЕАД Кирил Равначки и изпълнителният директор на "Газов Хъб Балкан“ Петя Иванова.

По думите на министър Малинов съвместният проект по внедряване на услуги за клиринг и сетълмент за българския пазар ще допринесе за подобряване на функционирането на регионалния газов пазар и минимизиране на рисковете за пазарните участници. "Подписването е в резултат от успешното участие на KELER CCP в обявената от страна на "Газов Хъб Балкан“ ЕАД публична и прозрачна процедура за избор на доставчик на клирингови услуги за пазара на ГХБ“, подчерта още той. Предвид доказания опит на KELER CCP и директната свързаност на газовите пазари на Унгария и България, членовете на пазара на ГХБ ще имат възможност при облекчени условия да участват на пазарите в България, Унгария и други държави от региона.

Виж коментарите (0)

Още по темата (99):
01.07.2024 Природният газ поевтинява през юли
01.07.2024 По-ниска цена на газа предлага "Булгаргаз"
01.07.2024 Голяма петролна компания подписа договори за над 25 млрд. долара, Хюндай също са намесени в газовата сделка
27.06.2024 OMV с решаваща стъпка, свързана с блок "Хан Аспарух"
26.06.2024 КЕВР обсъди цената на газта
17.06.2024 Министър Малинов: Водородните технологии ще осигурят надеждна, достъпна и чиста енергия
Още новини от Национални новини:
750 000 служители - привилегировани
Служебното правителство се отчете, ето какво е свършило до момент...
Ивелин Михайлов: Полк. Николай Марков ме заплаши с физическо унищ...
Вдигат заплатите, ето с колко и кога
Делян Добрев: Това е истински кабинет, който ако утре мине в плен...
Деница Сачева: Промени винаги са възможни, когато има конкретна п...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).