Периодът е такъв, че дойде време на епидемията. Добре е да подготвим организма с по-добра имунна защита. Не е много удачно да гладуваме. Това заяви в ефира на Нова телевизия специалистът по хранене проф. Донка Байкова.
"Трябва да използваме леки, но пълноценни храни - белтъчини. Мляко, но с ниска масленост. Кисело мляко, извара, сирена. На второ място задължително трябва да консумираме риба. На трето място червеното месо, няма лошо в него, но например 3 пъти седмично. Също така яйцата са полезни, трябва да ги приемаме с голямо количество зеленчуци и плодове", обясни още Байкова.
"За да не качим килограми, защото сме в междупразничен период, сега не трябва да гладуваме, а да ядем умерени количества: 30 грама ядки, 2 ореха, 5 бадема. Важно е да има много антиоксиданти като зелен чай, черен чай, цялата гама разноцветни зеленчуци също - червено, оранжево, зелено.
Поредната група храни, които могат да ни предпазят, е на луковите зеленчуци, в частност чесън, лук, праз лук - предпазват ни от болести, имат противобактериално и антивирусно действие. С пчелен мед също може да се подслаждаме", категоричен е професорът.