Вадим нови документи за самоличност от края на март, старите продължават да важат

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
10:33 / 22.01.2010
1348
Приемането на заявления за издаване на лични документи от новия вид се предвижда да започне от 29 март 2010 г., информират от МВР. Всички документи за самоличност издадени към момента са валидни до изтичане срока на тяхната валидност. Няма да бъде задължителна подмяната на сегашните образци документи с новите образци.

Срокът на валидност на личните карти с изтичащ срок на валидност през 2010 г. се удължава с 6 месеца. За срока на удължаването личната карта е валиден идентификационен документ за самоличност само на територията на Република България и с него няма да може да се пътува в чужбина. По искане на лицето нова лична карта може да се издаде и преди изтичане на удължения 6-месечен срок. 

Срокът на валидност на свидетелствата за управление на моторно превозно средство с изтичащ срок на валидност през 2010 г. се удължава с 6 месеца. За срока на удължаването свидетелството за управление на моторно превозно средство е валиден индивидуален удостоверителен документ за правоспособност за управление на моторно превозно средство само на територията на Република България. По искане на лицето ново свидетелство за управление на моторно превозно средство може да се издаде и преди изтичане на удължения 6-месечен срок.

Заявления за издаването на лични документи от новия вид ще се подават в Районните управления на МВР, в Областната дирекция на Министерството на вътрешните работи и в "Пътна полиция - КАТ" (за свидетелствата за управление на МПС). Запазват се досегашните пропорции при таксите за бърза поръчка (по 2) и експресна поръчка (по 5). Запазва се режимът на преференциални такси за определени категории граждани, като например хора с увреждания, деца до 16 г., пенсионери над 70 г. и др.

Точният размер на таксите за издаване на български лични документи ще бъде определен след приемане на измененията на Тарифа № 4 за таксите, които се събират в системата на Министерството на вътрешните работи по Закона за държавните такси.


Виж коментарите (2)

Още по темата (16):
28.12.2010 Глобяват 140 000 българи със стари лични карти
24.05.2010 Жителите на Лазур и Сарафово ще си подновяват документите в Първо районно
20.05.2010 Жителите на Лазур и Сарафово си подновяват документите в Първо районно
20.04.2010 Проверяваме on-line дали имаме издадени и неполучени лични документи
16.04.2010 Все още има проблем с бързите и експресни поръчки за паспорти
07.04.2010 Проблемът с паспортите - проблем на "Сименс"
Още новини от Национални новини:
Катя Панева от ПП "Демократична България": Убедени сме, че ние ще...
Борисов: Очаквам хората най-сетне да прогледнат
Ето кои са номерата на партиите и коалициите за изборите на 27 ок...
Тома Биков: Който и номер да се беше паднал, ГЕРБ ще победи
Атидже Вели: Ще отговорим на очакванията на българските граждани....
Все повече са случаите на хора със запушена канализация заради мо...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).