ВМРО: Четете историята, г-да управляващи!

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:53 / 29.03.2022
703
Българите в РСМ не са малцинство, а държавотворен народ. Четете историята, г-да управляващи! Това се казва в позиция на ВМРО, изпратена до медиите.

Повод за острата реакция на ВМРО са поредицата изказвания на министър-председателя Кирил Петков, свързани с ускоряването на еврочленството на РСМ в ЕС, което минава през промяна на Рамковата позиция на България, гласувана в 44-тото Народно събрание. Тази позиция е подкрепена и от над 70% от българите. Тя е ясна и категорична и не предвижда компромис с няколко основни неща като правата на българите от другата страна на границата, историческата истина, езика на омразата и манипулациите в учебниците.

"В поредното предателско и неграмотно изказване обаче премиерът ни осведомява, че работи експедитивно за РСМ и правата на малцинствата. Явно няма намерение да защитава интересите и правата на българския народ. В изказването си той говори за "поетапни теми, включително правата на малцинствата“. Ние от ВМРО категорично заявяваме, че българите в Република Северна Македония не са малцинство и никога не са били малцинство по тези земи. Липсата на исторически познания са огромен проблем, що се отнася до толкова сериозни теми като геополитика и определянето на национален интерес. Ако премиерът говори за някакво въображаемо "македонско малцинство“, то е редно на секундата да си подаде оставката и да се върне в любимата си Канада час по-скоро.

В продължение на неадекватното си изказване Кирил Петков заяви, че трябва да пуснем Северна Македония в ЕС час по-скоро. Трябва да е ясно на всеки, че тази държава ще има място в европейското семейство едва тогава, когато спре да възпроизвежда омраза срещу България и изхвърли македонизма на бунището на историята.

Ние, от ВМРО, искаме да чуем позицията на министър-председателя за истински важните проблеми, например за защита на хилядите унижавани хора с българско самосъзнание в Северна Македония, за защитата на основни човешки права, каквото е правото на самоопределение, за фалшификацията на историята, която води до омраза към всичко българско, за езика на омразата, който се лее в северномакедонските медии и е в арсенала на двете най-големи политически партии. Това са проблемите, които пряко ни засягат и които трябва да бъдат решени. Безидейно и безхарактерно политическо говорене, което с лека ръка загърбва интересите на страната ни и на българските граждани е причина да смятаме, че Кирил Петков няма място на върха на държавата.

Ние, от ВМРО, близо 130 години работим за добруването на българите в Мизия, Тракия и Македония. Ето защо ние няма да позволим национално предателство. Работихме за изграждането на ясната и последователна българска позиция в отношенията между България и Северна Македония и няма да допуснем отстъпване от нея“, се посочва още в позицията на ВМРО.

Виж коментарите (0)

Още по темата (862):
05.10.2024 Димитър Русков: РСМ залъгва с изкуствени проекти, а реториката им се пренася от България срещу целия ЕС
29.09.2024 Соломон Паси за отношенията между България и РСМ категоричен: Единственият печеливш е Русия
28.09.2024 Красимир Каракачанов: Господин Мицкоски ще се опитва да насажда омраза не само към България
25.09.2024 Проф. Неделчев: Ще се стигне до замразяване на отношенията ни с РСМ, което е един тупик
16.09.2024 Радев с първи коментар след срещата с президента на РСМ 
16.09.2024 Президентски съветник за визитата на Гордана Даковска: Ако държавник от съседна държава дойде да пие кафе в България, трябва да сложим знамената й в заведението?
Още новини от Национални новини:
Известен българин: За първи път ми се случва със сметката да ми д...
Проф. Михаил Константинов: Ако имат малко акъл, да вземат да напр...
Зверска катастрофа на АМ "Тракия"
Диагностицирането на този дефицит става чрез преглед при ендокрин...
Случаят с "бактерията-човекоядец" в България: Опасна е, защото за...
Коварен капан в банкоматите, може да загубите пари


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).