Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
В България имаме Бохемски водопади
Автор: Екип Burgas24.bg 10:04 / 02.06.2024Коментари (0)1074
©
Преди години по дъното на дълбоката долина на Рилската река е трополяла железница. Теснолинейката оживявала района – помагала в дърводобива и возела поклонниците към светата рилска обител. А край релсите имало стара кръчма, наречена "Бохемия". Вероятно така произлиза името на една изумително красива каскада от водопади, скрита в дебрите на Рила планина.

Бохемските водопади са 11 на брой. Подредени са в тесния каньон на един от притоците на Рилската река, спускащ се по северния склон на Царевръшкия рид. А пътеката към тях започва от шосето към Рилския манастир, почти на изхода на град Рила.

След обилните пролетни дъждове деретата в планината са пълни, а по стръмните урви водата гърми оглушително. На път към каскадата "Бохемия" чуваме този приятен тътен веднага, след като оставим колата в отбивката. Пред нас е първият и всъщност най-внушителният от водопадите.

Дори и нищо друго да не видим, този няма как да го пропуснем. Той направо "бие на очи" от шосето към Рилския манастир. Видимо височината му е около 20-30 метра, макар че по-голямата част е скрита зад огромните камъни. Пътеката към Бохемската каскада обаче тръгва на около 300 метра по-нагоре по шосето. Стръмно криволичи през шубраците до малка поляна с панорамен поглед и беседка.

Маршрутът е кръгов. Поемаме по така наречената екстремна част покрай самото дере, тъй като изкачването по трудни терени винаги е по-лесно и безопасно от спускането. И почти веднага усещаме защо хората са определили тази пътека като екстремна.

Под нас водата реве бясно и скача от праг на праг. Здраво хванали въжето, съсредоточено пристъпваме по тесен участък в скалата на около 5-6 метра над потока. При мокро време всички камъни са хлъзгави и опасни.

Озоваваме се в прегръдките на поредния водопад. Приказна сцена с две огромни канари, между които водата е успяла да пробие пътя си. Усещаме мощен влажен полъх и получаваме необходимата доза свежест преди поредното предизвикателство.

Продължаваме да пълзим нагоре с помощта на въжета. Ако обувките са здрави, преодоляването на поредната височина не е чак толкова мъчително. Същото важи и за хлъзгавите дървени стълби.

Вече сме почти 60 метра над нивото на автомобилния път. В горната част на каскадата потокът е по-усоен, а водопадите - по-интересни и привлекателни. Всеки от тях очарова със свой собствен уникален почерк.

Високо над всички останали, добре прикрит от гъстата растителност, се спотайва последният от описаните 11 водопада. Закътан е в скалите встрани от пътеката и затова поглеждаме към него от птичи поглед. Епичен исполин сред страховитите скални отвеси на каньона.

Цялата кръгова обиколка на Бохемските водопади е малко над километър. Опитен планинар може да обходи пътеката за по-малко от час. По-дългите дни в края на пролетта и началото на лятото обаче позволяват да си откраднем още малко планинска емоция. Например, да покорим една от онези остри скали край реката, които със сигурност сме видели, катерейки водната каскада. Макар и стръмна, разходката до кръста е около час и предлага "орлов" поглед към живописната долина на Рилската река, пише Nova.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Избор на нов български патриарх
50-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Арестуваха Брендо
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: