Увеличаване на санкциите за неплащане на здравни осигуровки искат 76% от участници в анкета

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:23 / 13.09.2011
763
Да се увеличат санкциите за лицата, които не правят здравноосигурителни вноски, но имат възможност за това, искат 76 % от участниците в анкетно проучване, осъществено от БСК в началото на м. Септември 2011 г. 17 % от анкетираните споделят противоположното мнение, а 7 % се затрудняват да преценят.

Успоредно с това, 79 % от запитаните смятат, че държавата трябва да организира медицинското обслужване на лицата, за които е доказано, че нямат доходи, върху които да се осигуряват. На противното мнение са 11 % от анкетираните.
Според 57 %, необходимо е да бъде изграден публичен регистър на неосигурените лица. Идеята не се споделя от 31% от участниците в анкетата.

Известно е, че повече от милион и половина българи не правят вноски за здравно осигуряване. Те се лекуват за сметка на лицата, които редовно се осигуряват. Именно този факт и дългогодишната ангажираност на БСК по проблема със здравното осигуряване, ни провокира да зададем въпроса "Как да се санкционират лицата, невнасящи здравни осигуровки?".
Част от участниците в анкетата направиха твърде радикални коментари (например, "В държавата медицинското обслужване да е безплатно за всички, а откъде ще вземе пари държавата, да решават тези, които се кандидатират и печелят избори"), а други дадоха конкретни предложения, сред които:

Мотивиране за участие в осигурителната система; подобряване на здравеопазването по отношение на контрола върху източването на пари от болниците и организация на работата; Здравните вноски на всяко лице да се внасят по лична партида; Да се направи диференциация на медицинските услуги според размера на осигурителния доход и лицата с по-малък осигурителен доход да могат да ползват по-малък пакет услуги, а тези с по-голям - по-голям пакет услуги. Така ще има стимул за плащане на осигуровки върху по-голям осигурителен доход.
Да има здравни заведения, които да обслужват хората без здравно осигуряване, и такива - само за здравноосигурени;
Да се отнемат правата на лекарите, които искат допълнително пари за извършване на медицински услуги на здравноосигурените лица;
Да се опрости начинът на събиране на осигуровките (Цитираме: "Начинът на събиране на тези такси е пределно усложнен.

Информация за това как да се плащат се намира трудно и е непълна. Плащането по интернет е сложно и неугледно в сравнение с това, което предлагат интернет магазини и други частни институции. Заплащането на място е също занемарено и неизпипано. Редовно се събира опашки, отнемащи минимум един час и, като цяло, системата не е ориентирана за удобство на ползващите услугите");

Гражданите сами да преценяват дали да участват в държавната система на здравеопазване или да ползват услугите на частните здравни заведения.
По-големи санкции да се прилагат за работодатели, които не внасят в срок здравните осигуровки.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Земеделският министър поиска забрана за внос на украински яйца в ...
Климатолог разкри какво ни чака
Политолог: Всичко изглежда съшито с бели конци! Трифонов се превр...
Въшният ни министър обсъди отпадането на визите за българите, път...
БНБ обясни как да познаем фалшивата банкнота от 100 лева, която в...
"Има такъв народ" утвърди листите за изборите: Слави Трифонов пов...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).