Ускоряват реализацията на проекта за нови реактори в АЕЦ "Козлодуй"

Автор: Петър Дучев
Коментари (0)
09:42 / 16.05.2024
1532
Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев бяха създадени междуведомствени работни групи за ускоряване процеса по реализация на проектите за изграждане на нови ядрени мощности в АЕЦ "Козлодуй" и Вертикалния газов коридор. Основната им цел е да съдействат изпълнение на всички законови процедури, свързани с проектите.

В групите, които проведоха първите си заседания, са включени представители на Министерството на енергетиката, Министерството на финансите, Министерството на околната среда и водите, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на транспорта и съобщенията, Министерството на културата, Министерството на земеделието, Министерството на вътрешните работи и Министерството на външните работи. "Проектите са от стратегическо значение за гарантиране на енергийната сигурност на страната и региона в дългосрочен план", подчерта енергийният министър Владимир Малинов, който е определен със заповед на министър-председателя за ръководител на работните групи.

Проектите, част от инициативата за Вертикален газов коридор между България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова, осигуряват възможност за пренос на допълнителни обеми природен газ от разнообразни и надеждни източници в посока от юг на север. Повишаването на капацитетите за пренос на природен газ в точките на междусистемно свързване Кулата/Сидирокастро в посока от Гърция към България и Негру вода/Кардам в посока от България към Румъния имат ключово значение за изпълнение на един от основните приоритети на правителството в енергийната сфера – диверсификация на енергийните източници. Част от инициативата е и проектът за довеждаща газопреносна инфраструктура с високо налягане за захранване на потребители в Източномаришкия регион, който има водещо значение от гледна точка на осигуряване на нов икономически облик на региона.

Приоритетната реализация на тези проекти ще съдейства за повишаване на конкуренцията в сектора и постигане на по-добри условия за всички потребители не само в нашата страна, а и в целия регион.

Развитието на ядрената енергетика е основен приоритет на правителството в енергийната сфера, който има ключово значение за успешно постигане на целите за декарбонизация и енергийна сигурност. Проектът за нови ядрени мощности на площадката на АЕЦ "Козлодуй" е стратегически за страната. Съгласуването и тясната координация в работата на всички ангажирани ведомства по проекта са водещи за успешното му изпълнение.

Виж коментарите (0)

Още по темата (62):
17.10.2024 Министър Малинов с важна новина за новите реактори на АЕЦ "Козлодуй"
10.10.2024 АЕЦ "Козлодуй" и Уестингхаус предприеха важна стъпка
02.10.2024 Важни новини за АЕЦ "Козлодуй" и новите реактори
12.09.2024 КЗК погна АЕЦ "Козлодуй"
02.09.2024 Пълна подкрепа от парламента на Южна Корея за новите мощности в АЕЦ
"Козлодуй"
16.08.2024 Енергийният министър успокои: Няма решение за изграждане на площадки за съхранение на ядрени отпадъци на територията в България
Още новини от Национални новини:
Важно съобщение от родна банка: Решихме да дадем нов живот на кар...
"Селската супер кола" от Родопите раздели мрежата
Полковник посочи смущаващ факт покрай трагедията със загиналите к...
Докараха със "Спартан" тежко болно дете от Германия
Бойко Борисов: Изпускаме златно време!
Ето кога ще е поклонението пред Николай Волев


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).