Управниците със строги изисквания към производителите, засягащи качеството на храните

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:53 / 06.01.2025
483
Промени в редица наредби, касаещи качеството на храните у нас предлага Министерски съвет. В Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти се предвижда саламурено сирене с повишено водно съдържание да има съдържание на вода не повече от 65 на сто.

Член 21 от наредбата се прецизира като се посочват температурата и времетраенето на пастьоризацията, които следва да премине прясното мляко, за да носи наименованието "прясно мляко“.

То ще се използва само за млечен продукт, получен от сурово мляко, претърпяло процес на пастьоризация при температура най-малко 71,7 °С за 15 секунди или друг процес на пастьоризация за получаване на еквивалентен ефект, при който температурата не надхвърля 95 °С, последвано веднага след пастьоризацията от охлаждане до температура не по-висока от 6 °C. В процеса на пастьоризация се допуска изменение на естествената масленост на млякото чрез отнемане или добавка на млечна сметана, пише в наредбата, цитирана от Pariteni.bg.

Друга промяна предвижда предоставяне на информация за потребителите в случай на непредварително опаковани храни. Предвижда се информацията да се предоставя чрез посочване в менюто за предлаганите ястия - за храни, които се консумират в заведения за обществено хранене.

На бурканите с мед пък задължително ще пише страната на произход, където е бил добит. Когато  медът произхожда от повече от една страна, страните на произход, се посочват върху етикета в основното зрително поле в низходящ ред според техния дял от теглото на меда, заедно с процента, който представлява всяка от тези страни на произход. Допуска се отклонение от 5% за всеки отделен дял в сместа, изчислен въз основа на документацията за проследимост на бизнес оператора.

В наредбата се регламентират наименованията "конфитюр“, "конфитюр екстра качество“, "желе“, "мармалад от цитрусови плодове“, "желе-мармалад“, "подсладено пюре от кестени“, "мармалад от плодове“ и "мармалад от плодове екстра качество“.

За производството на плодовите конфитюри, желета, мармалади, желе-мармалади и подсладено пюре от кестени, като суровини се използват само плодове, плодови пулпове, плодови пюрета, водни екстракти от плодове и захари, а като допълнителни съставки, само тези, посочени в приложение № 1 от наредбата.

На етикета се посочва количеството вложен плод, означено с думите "приготвен от ... g плод на 100 g“ за готовия продукт; когато се използват водни екстракти от плодове, масата на водата, използвана при приготвянето им, се изважда.

На 24 май 2024 г. в Официалния вестник на Европейския съюз беше публикувана Директива относно соковете от плодове и някои сходни продукти, предназначени за консумация от човека, и Директива, относно определени частично или напълно дехидратирани консервирани млека, предназначени за консумация от човека (Директива за закуските).

Директивата за закуските влезе в сила на двадесетия ден след деня на публикуването ѝ в Официален вестник на Европейския съюз. Държавите членки следва да приемат и публикуват най-късно до 14 декември 2025 г. законовите, подзаконовите и административните разпоредби, необходими за да се съобразят с директивата. Затова се налагат и нормативни промени в нашето законодателство, уточняват от Министерски съвет.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Напусна ни Владимир Даверов
Системно битото от баща си момче е настанено в кризисен център
"Ню Йорк Таймс": Черноморските курорти на България са идеални за ...
Термометрите отчетоха 20 градуса днес в Ахтопол
БНТ почита Петър Василев
България светна в червено


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).